Varför blev jag svårt sjuk av penicillinet?

Jag har blivit behandlad med penicillin tillsammans med ett annat antibiotikum för helikobakter i magsäcken. Två dagar efter kurens slut fick jag utslag över hela...

Jag har blivit behandlad med penicillin tillsammans med ett annat antibiotikum för helikobakter i magsäcken. Två dagar efter kurens slut fick jag utslag över hela kroppen, svullnad i ansiktet, svår klåda och blåsbildning. Jag kom först till akuten där jag fick kortison och en adrenalininjektion. Svullnaden gick ner något men dagen efter var det sämre igen och jag blev inlagd på lasarettet. Där blev jag behandlad med stora doser kortison, stark hudsalva och speciella bad. Jag låg inlagd i 12 dagar. Utslagen kallades erythema multiforma.

Nu håller jag på med nedtrappning av medicinerna men jag har ännu efter en dryg månad svår klåda och mycket ärrbildning efter blåsor som gått sönder. Jag har fått ett kort där det står skrivet att jag aldrig mer får äta penicillin, för nästa gång kan det bli ännu värre.

Nu undrar jag varför det blev så här? Vad hade hänt om svullnaden gått inåt? Hur vanligt är detta? Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Den svåra, speciella typen av penicillinallergi som du råkade ut för är lyckligtvis sällsynt. Men lindriga reaktioner är vanliga och ger då prickar i huden som liknar nässelfeber eller mässling, klåda, svullnad och sjukdomskänsla. Penicillinallergi förekommer hos några procent av befolkningen. Den viktigaste behandlingen är att genast avbryta medicineringen och att sedan avstå från penicillin. Som tur är finns det numera andra sorters antibiotika som penicillinallergiker tål.

Det är svårt att i förväg säkert förutsäga vem som kommer att utveckla penicillinallergi. Sådana tester och utredningar görs endast i utvalda fall på speciella allergilaboratorier. Vid allergi mot penicillin aktiveras immunförsvaret som sätter igång en inflammatorisk kedjereaktion. Vanligen drabbas huden och svåra fall kan likna en allvarlig brännskada som kräver intensivvård. I ditt fall skadades gränsområdet mellan överhuden och läderhuden så att överhuden lossnade och bildade svårläkta blåsor. Särskilt besvärligt är det när skadan drabbar ögon, mun, näsa och underliv.

Du undrar om även inre organ kan ta skada. Jo, det förekommer men är inte så vanligt. Man kan få svullnad i halsen och astma som försvårar andningen så att man hotas av akut kvävning. Även blodcirkulationen kan påverkas och blodtrycket kan då sjunka så lågt att man blir medvetslös i en livshotande allergisk chock. Däremot är det sällsynt att njurarna, levern och blodet tar skada av penicillin.

Men varför förbjuds då inte penicillin när det kan ge sådana allergier? Ja, det beror på att sammantaget så överväger fördelarna framför nackdelarna. Penicillin är inte sällan livräddande vid svåra infektioner och används av väldigt många människor varje dag. Det är en billig medicin som inte är giftig vid överdosering och som inte har många andra biverkningar än just risken för överkänslighet. Den vanligaste negativa effekten är annars lätt illamående samt diarré som beror på att penicillinet rubbar den normala bakteriebalansen i tarmen. Men det har inget med överkänslighet eller allergi att göra.

Scroll to Top