Vågar jag sola tre gånger i veckan?

Jag är en 50-årig kvinna som sedan ett år tillbaka solar i solarium 3 gånger i veckan nästan hela året. Jag vill vara brun året...

Jag är en 50-årig kvinna som sedan ett år tillbaka solar i solarium 3 gånger i veckan nästan hela året. Jag vill vara brun året om. Är det farligt, kan man få cancer? Min mamma dog i levercancer, kan jag också ha det? Hur kollar man upp sådant och hur upptäcker man att man har cancer? Känner en väldig oro.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Mycket solande och stora mängder ultraviolett ljus från en solarielampa gör att huden åldras i förtid och blir tunn och skrynklig. Då kan det ibland uppträda små förhorningar i skinnet som i värsta fall kan utvecklas vidare till hudcancer. Men vi har alla olika känslighet för ljus och tål olika mycket. Naturligt mörkhyade personer tål t.ex. mycket mer ljus än blekhyade och rödhåriga. Man ska alltid sola försiktigt och inte överdosera så att man får sveda och blir röd.

Mitt svar på din fråga blir att 1-2 års solariebehandling sannolikt inte skadar din hud så mycket. Men om du fortsätter 5-10 år till så blir risken för åldersförändringar och hudtumörer genast större. Du bör tänka på att bekymmerna med huden ökar med stigande ålder. Det är kanske inte så roligt att om tio år ha en hud som åldrats i förtid och blivit tunn och rynkig.

Din andra fråga rör din mors levercancer. Hon kan ha fått sin sjukdom på två olika sätt. Antingen fick hon dottersvulster (metastaser) som spridit sig till levern med blodet från en cancer som ursprungligen börjat på ett annat ställe, t.ex. i grovtarmen eller bröstet. Eller också hade hon från början en allvarlig leversjukdom som direkt orsakade hennes levercancer.

Om du själv känner dig frisk och har god aptit så behöver du inte befara att du har någon leversjukdom. Men eftersom du skriver att du känner en väldig oro tycker jag att du ska vända dig till din vårdcentral och be doktorn känna på din mage och kontrollera leverns funktion med olika blodprover. Om allt då är bra behöver du inte oroa dig längre.

Scroll to Top