Vågar jag skaffa barn trots synskada?

Jag är synskadad och funderar på att skaffa barn. Har hört talas om genetisk rådgivning men jag har också hört talas om att jag kan...

Jag är synskadad och funderar på att skaffa barn. Har hört talas om genetisk rådgivning men jag har också hört talas om att jag kan få min sperma undersökt. Vart vänder man sig då?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du bör först tala med din ögonläkare som med hjälp av gamla journalhandlingar sannolikt kan ge dig en exakt diagnos. Du bör också kontrollera om någon annan i släkten har samma åkomma. Även om man har en synskada sedan födseln behöver inte skadan vara ärftlig. T.ex. kan sjukdomar hos modern under graviditeten, låg födelsevikt eller komplikationer vid förlossningen ibland ge barnet nedsatt syn som ej är ärftlig.

Om din ögonläkare inte klarar att ställa diagnos så kan nog en remiss till ögonkliniken vid närmaste universitetssjukhus hjälpa dig. Där brukar också finnas en genetisk avdelning som har stor erfarenhet av rådgivning vid kända ärftliga sjukdomar. Sådana upplysningar är ofta känsliga och därför strikt sekretessbelagda för alla utomstående. Många genetiska fel kan numera också upptäckas och kartläggas genom DNA analys av blodprov. Någon spermaanalys behövs således inte. Om din fru eller flickvän väntar barn kan ett blodprov från den blivande mamman visa om fostret bär på samma ärftliga anlag och ev har samma fel i DNA som du. DNA-forskarna har sannolikt inom några år identifierat människans alla gener och då kommer många sjukdomar som i dag är okända att få sin förklaring.

Scroll to Top