Vågar jag resa utomlands med hjärtflimmer?

Jag är en kvinna på 65 år som undrar över mitt blodtryck. Det kan variera från 160/88 på morgonen till 137/74 vid middagstid. Är det...

Jag är en kvinna på 65 år som undrar över mitt blodtryck. Det kan variera från 160/88 på morgonen till 137/74 vid middagstid. Är det normalt? Mina blodprover (24 olika) är normala, men blodtrycket är för högt. Jag har fått Plendil 5 mg mot blodtrycket och tar dessutom Sotalol för förmaksflimmer. Sedan 1994 har jag fått flimmer 8-10 ggr, så kraftigt att blodtrycket knappt går att mäta. Jag har fått åka ambulans till akuten och träffat olika läkare varje gång. Alla har olika åsikter om medicineringen.

Trots Sotalol har jag fått tre attacker av förmaksflimmer under det senaste året. Är det någon idé då att ta de tabletterna? Jag är inte heller så förtjust i Plendil eftersom jag är orolig för biverkningar. Jag lever ganska nyttigt, varken röker eller dricker. Men jag är lite ängslig och orolig, är född sådan.

Nu undrar jag om det kan finnas någon annan tablett för blodtrycket som skulle passa mig. Jag undrar också om jag vågar åka på en bussresa till Tyskland för hjärtflimret? Det kan ju komma när som helst. Finns det någon bot för förmaksflimmer?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Att blodtrycket som du berättar varierar och svänger är naturligt. En god regel är därför att först vila och slappna av 5-10 minuter innan blodtrycket mäts. Då brukar värdena hinna stabilisera sig. Ditt behandlade blodtryck är således inte oroväckande högt. Problemet är att hitta en doktor som du känner förtroende för och som kan hjälpa dig att finna bästa möjliga kombination av mediciner.

Forskarna menar att den vanligaste formen av högt blodtryck beror på att små signalämnen får de fina blodkärlen att dra ihop sig så att trycket stiger. Dessutom sparar kroppen på mycket salt och vatten. Det finns i dag 5 stora grupper av blodtryckstabletter att välja mellan. Eftersom många patienter har olika ämnesomsättning och enzymer som bryter ner medicinerna olika snabbt så bör behandlingen skräddarsys individuellt. Ibland är det lämpligt att kombinera flera olika tabletter med varandra.

Det är viktigt att du mår bra på din medicinering eftersom den sannolikt ska pågå i många år. Det finns en speciell biverkningsnämnd som kontrollerar alla rapporter om läkemedelsbiverkningar. Om något preparat skulle anses som olämpligt så skickas det ut varnande information till läkarna och om risken för skador är stor så stoppas preparatet helt. Som patient behöver du därför inte oroa dig särskilt mycket för biverkningar.

Förmaksflimmer beror ofta på hjärtsvikt med förstorat hjärta, giftstruma, förkalkade kranskärl eller annan hjärtmuskelskada. Men det finns också fall av flimmer som är svårt att riktigt förklara. Hjärtats rytm styrs av speciella nerv-muskelceller som ingår i hjärtats retledningssystem. Impulserna kan ibland gå fel och om det då uppstår virvelströmmar kan resultatet bli hjärtklappning och flimmer.

Det är hjärtläkarna på lasarettets medicinklinik som har störst erfarenhet av att utreda och behandla rytmrubbningar i hjärtat. Om förebyggande medicin inte hjälper går det någon gång att bränna bort den sjuka fläcken inne i hjärtats förmak. Andra gånger väljer man att låta hjärtat fortsätta att flimra men ger blockerande mediciner som dämpar hastigheten så att pulsen ändå blir nästan normal.

Så länge du har benägenhet att få kraftiga anfall av flimmer bör du nog inte resa utomlands. Om du skulle insjukna under resan skulle det genast uppstå en massa svårigheter och besvär framför allt för dig själv, men också för reseledaren och medresenärerna.

Scroll to Top