Vaför blir det tyst om nya cancermedel?

Jag skulle vilja fråga om en sak som jag länge undrat över. Jag har så många gånger läst om hur olika forskare enligt tidningarna funnit...

Jag skulle vilja fråga om en sak som jag länge undrat över. Jag har så många gånger läst om hur olika forskare enligt tidningarna funnit botemedel mot cancer, men efter en tid hör man aldrig mer talas om det. Vad blev det t ex av interferon? Eller likström, som en docent använde sig av och enligt en kvällstidning reste runt i världen och lärde ut? Var båda sakerna värdelösa? Tack på förhand för svaret.
Doktor Helge Löfberg svarar:

När en människa drabbas av en elakartad cancer är det ofta svårt att säkert förutspå framtiden. Statistik och erfarenhet kan säga en sak, men ändå händer det att sjukdomen förlöper helt annorlunda. Därför kan det vara vanskligt att säga om en behandling verkligen är effektiv och det fordras upprepade kontrollerade studier innan ett nytt botemedel kan godkännas och rekommenderas för allmänt bruk.

El-behandling av cancer är t ex inte accepterat av cancerläkarna i västeuropa och USA. Däremot används det på några kliniker i Polen. Vissa former av leukemi (blodkräfta) svarar bra på behandling med interferon som är ett cellhormon som styr de vita blodkropparna. Medlet används ibland också mot melanom (hudcancer) och hepatitvirus i levern. Nackdelen är att det kan ge en hel del biverkningar, bl a influensaliknande feber.

Säkert kommer vi att läsa i tidningarna om flera nya behandlingsmetoder mot cancer som verkar lovande. Men i allmänhet krävs det mycket forskning innan de kan anses ge så säkra resultat att de kan användas i patientvården.

Scroll to Top