Vad ska jag göra åt min blyghet?

Jag har ett problem som kanske inte verkar vara så allvarligt, men som är väldigt jobbigt för mig. Jag är otroligt blyg, ja så blyg...

Jag har ett problem som kanske inte verkar vara så allvarligt, men som är väldigt jobbigt för mig. Jag är otroligt blyg, ja så blyg att det är nästan sjukligt. Det jobbiga är att jag vill verkligen kunna prata med folk. Jag har hört att det går att få hjälp genom hypnos, men jag vet inte om det stämmer. Det är alltså min fråga, går det att få hjälp med det här på något sätt?

Vore jättetacksam för svar.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Du tar upp ett problem som känns igen av många människor och som för de flesta är mest påtagligt under ungdomstiden. Jag tror att det finns perioder eller situationer i våra liv, då vi alla känt oss blyga och tafatta. Men graden och arten av blyghet är naturligtvis mycket varierande, liksom hur länge problemet kvarstår och på vilket sätt det begränsar oss i kontakten med andra. Jag tycker det är lovvärt och en bra början när du uttrycker att det här problemet vill du verkligen göra något åt. Det framkommer tydligt att du har en längtan efter “möten” med dina medmänniskor och där ser du blygheten som ett stort hinder för att börja prata med folk.

Visst finns det stora möjligheter att få hjälp med detta. Hypnos, en behandlingsform under förändrat medvetandetillstånd, kan vara en framkomlig väg, men behöver inte vara den bästa i ditt fall. Jag tror att det bästa du kan göra är att börja med att ta kontakt med en psykiater. Han/hon kan hjälpa dig med att se och förstå vad som är främsta bakgrunden till just din form av blyghet. Står blygheten t.ex för en allmän känsla av osäkerhet, en rädsla för att bli ratad eller en upplevelse av bristande social kompetens. Undantagsvis kan också blyghet vara ett symtom i en sjukdomsbild, där just blygheten upplevs som det mest besvärande. Allt detta måste du få hjälp med att reda ut tillsammans med en psykiatriskt skolad person. Dessa bedömningssamtal med någon du känner stort förtroende för kommer att utgöra underlag för den behandling som bäst kan hjälpa dig. Det viktigaste för dig nu är att den hjälpen du får är baserad på god kunskap om ditt problem, dina resurser och behov. Jag tror att möjligheten att få hjälp är stor i ditt fall.

Scroll to Top