Vad kan man göra åt mjällvårtor?

Jag har av en hudläkare fått konstaterat att jag har s k mjällvårtor, mest under brösten och på rygg och axlar. Finns det något man...

Jag har av en hudläkare fått konstaterat att jag har s k mjällvårtor, mest under brösten och på rygg och axlar. Finns det något man själv kan göra? Har fått en del bortskrapade på hudkliniken men de kommer tillbaka. Är 68 år.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Mjällvårtor, eller seborroiska vårtor som de också kallas, är helt ofarliga bruna prickar i huden. De är upphöjda, spruckna och skrovliga och går delvis att pilla bort om man skrapar på dem. Ytan känns ofta fet om vårtorna sitter i hudvecken medan de på ryggen känns torra som bark. Sådana här förändringar är inte farliga och behöver inte tas bort såvida de inte upplevs som kosmetiskt störande. Till skillnad från vanliga vårtor så smittar de inte och orsaken till dem är inte känd. Mjällvårtor förekommer hos medelålders och äldre personer och är mycket vanliga. De har inget samband med pigmenterade leverfläckar. Jag tror inte att du själv kan göra så mycket för att undvika nya mjällvårtor. Om du är angelägen att bli av med dem så kan doktorn på vårdcentralen skrapa, frysa eller bränna bort dem. Eftersom de sitter nästan ovanpå huden behövs knappast någon bedövning vid behandlingen.
Scroll to Top