Vad innebär ett hoppande PK-värde?

Min man, som snart är 70 år, fick två proppar i lungan och ordinerades sedan medicinen Waran + kontroll och provtagningar en gång i veckan....

Min man, som snart är 70 år, fick två proppar i lungan och ordinerades sedan medicinen Waran + kontroll och provtagningar en gång i veckan. Han skulle äta Waran i sex månader och fick inte gå till tandläkaren, inte heller operera ett värkande knä. PK-värdet gick upp och ner hela tiden, 12 ena veckan och 50 nästa. Sedan tillstötte sår på tolvfingertarmen och för detta fick han Losec. Helt plötsligt efter 4 månader och PK-värde på 50 ska han nu upphöra med Waran. Varför? Är det för att han äter Losec för sitt magsår? Vi har inte fått något besked.
Doktor Helge Löfberg svarar:

PK-värdet är ett mått på blodets förmåga att levra sig och bilda proppar. För att Waran ska skydda mot blodpropp så ska PK-värdet ligga stabilt och hålla sig nere mellan 10 och 25. Vid värden högre än 25 fungerar inte skyddet och behandlingen är meningslös. Hoppande PK-värden var sannolikt en viktig orsak till att doktorn ansåg att din man borde sluta med Warantabletterna. Hans sår på tolvfingertarmen kan ha bidragit eftersom blödningsrisken vid magsår är stor. Det rekommenderas också en viss försiktighet med Waran hos lite äldre personer som ofta är känsliga och mer utsatta för Waranblödningar. Losecmedicinen brukar inte störa PK-värdena vid Waranmedicinering. Däremot ska man som du säkert vet undvika värkpreparat (Magnecyl, Treo, Voltaren, Naprosyn m.fl) som hämmar blodplättarna.

En orsak till din mans hoppande PK-värden kan vara att han periodvis haft besvär med sin mage. Minskat födointag rubbar nämligen känsligheten för Waran. Slutligen är det rätt att tandläkaren inte ska dra ut någon tand och att man inte ska opereras i onödan medan man tar Waran, eftersom blödningar då är svåra att stoppa. Däremot går det bra med vanliga tandläkarbesök och små tandlagningar.

Scroll to Top