Vad gör jag för att undvika grå starr?

Finns det något man kan göra för att hejda grå starr? Jag är en 66-årig kvinna som av min ögonläkare fått veta att jag har...

Finns det något man kan göra för att hejda grå starr? Jag är en 66-årig kvinna som av min ögonläkare fått veta att jag har börjat få denna sjukdom och nu oroar jag mig mycket för att min syn ska försämras. Hur märker jag när min grå starr har blivit ännu mera utbredd? Hur länge kan det dröja innan jag måste opereras? Är det en svår operation? Finns det risk att jag till slut inte alls kan läsa eller se på TV? Vad beror grå starr på? Kan jag själv ändra min livsföring så att sjukdomen stoppar upp? Jag är inte precis någon flitig motionär.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du kan tyvärr inte göra något alls för att förhindra att din grå starr utvecklas. Motion och sund kost påverkar den inte och det finns inte heller någon medicin som kan lindra grå starr (eller katarakt, som den ofta kallas på läkarspråk). Observera att din sjukdom grå starr inte får förväxlas med grön starr eller glaukom som är en helt annan sjukdom.

Grå starr är i de allra flesta fall en ålderskrämpa. Ögonläkarna anser att efter 70 års ålder har nästan alla börjat få den grumling av ögats lins, som grå starr innebär. Det är enkelt uttryckt ett av kroppens många symtom på åldrande. Men de flesta märker till en början inte alls förändringarna. Det kan dröja många år innan grumlingen blir så stor att synen försämras.

Risken för att du inte ska kunna läsa eller se på TV på grund av starren är numera mycket liten. I dag opererar man grå starr när synnedsättningen börjar bli besvärande. Operationen är mycket lindrig. Den görs i lokalbedövning, tar bara 15-20 minuter och fordrar ingen sjukhusvård efteråt. Ögonkirurgen använder ultraljud för att krossa den gamla grumliga linsen och suger sedan ut den genom ett mycket litet hål. Den ersätts med en mindre, konstgjord lins. I de allra flesta fall blir resultatet mycket gott och synen förbättras märkbart. Man behöver numera inte vänta tills starren “mognat”, vilket var nödvändigt förr i tiden.

Risken för komplikationer är liten om ögat i övrigt är friskt. Efter operationen brukar man förhindra inflammation genom att ge kortisondroppar under ca en månad. I några fall kan det uppstå en s k “efterstarr”, som är en ärrgrumling av de rester av linsen som finns kvar. Den behandlas med en ny operation, denna gång med laser. Även den operationen är ett snabbt och ganska enkelt ingrepp.

Grå starr kan i mera sällsynta fall bero på annat än åldrande. Ärftlighet kan göra att linsen grumlas tidigare, liksom vissa sjukdomar som t ex svår diabetes. Långvarig medicinering av kortison kan också påverka ögats lins negativt och några forskare anser att starkt solljus, UV-strålning, skulle kunna ha samma effekt. Men i ditt fall är den begynnande starren sannolikt bara ett tecken på att du nått en mogen ålder och ingenting som du behöver oroa dig över.

Scroll to Top