Tungan svider – kan det vara vitaminbrist?

Jag är en 71-årig kvinna som sedan 5-6 månader har sveda på tungan. Det har även blivit djupa sprickor. Jag opererades för struma 1988 och...

Jag är en 71-årig kvinna som sedan 5-6 månader har sveda på tungan. Det har även blivit djupa sprickor. Jag opererades för struma 1988 och använder Levaxin.

Nu undrar jag vad det kan vara som jag har fått på tungan. Kan jag sakna någon vitamin eller mineral?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Förr i tiden var järnbrist och brist på vitamin B12 och folsyra en ganska vanlig orsak till svidande röd blank tunga. Men i dag har många baslivsmedel fått extra vitamintillskott och fler människor har råd att äta kött, därför har sådana symtom blivit mer sällsynta. Det finns emellertid fortfarande vissa sjukdomar i mage och tarm som kan orsaka bristtillstånd, även om man äter rätt kost. Du rekommenderas att gå till din vårdcentral och få undersökt såväl tungan som dina blodvärden. Även din tandläkare bör se på din tunga och kontrollera att du inte har någon tandfyllning eller protes som ger besvär.

Det finns en mycket vanligt förekommande svamp som heter candida eller “torsk” och som oftast inte ger några symtom. Men om man är försvagad eller nergången så kan svampen försöka sig, och munhålan och tungan bli såriga och irriterade. Om immunförsvaret är felaktigt aktiverat kan man också råka ut för en åkomma som heter lichen och som kan ge symtom bl.a. från tungan. Den kan lindras genom behandling med kortison. Slutligen finns det en sjukdom som har okänd orsak och som kallas geografisk tunga. Då har man såriga fläckar som hela tiden flyttar sig på tungan så att den ser ut som en geografisk karta över en skärgård med öar och sund. Någon effektiv behandling kan läkarna ännu inte erbjuda. Åkomman är inte farlig och ger inga bestående men. Så småningom läker den ut av sig själv. Virusblåsor, afte, ger också sveda i munnen och på tungan, men de är snabbt självläkande och försvinner efter några veckor så virus är inte misstänkt i ditt fall.

Om blodproven är normala och diagnosen fortfarande osäker så kan tandläkaren ev. ta ett litet prov från din tunga för att leta efter svamptrådar, lichen eller någon annan vävnadsskada. Din struma har sannolikt inget samband med besvären från tungan.

Scroll to Top