Svimmade plötsligt i duschen

Min 21-årige son svimmade plötsligt en morgon i duschen. Han klagade på våldsam yrsel och strax efter fick han kraftiga kräkningar. Något festande eller dylikt...

Min 21-årige son svimmade plötsligt en morgon i duschen. Han klagade på våldsam yrsel och strax efter fick han kraftiga kräkningar. Något festande eller dylikt hade det inte varit. Vi tillkallade jourhavande läkare som sa att det var maginfluensa. Han tog blodtryck och kollade lungor och hjärta. Men det föreföll inte vara maginfluensa och jag undrar om min son bör undersökas igen? Han är för övrigt fullt frisk, möjligen något överviktig med 100 kg till 183 cm.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om din son tillfrisknade spontant och nu åter känner sig pigg och stark behövs inte någon ytterligare kontroll. Men om symtomen inte upphört utan återkommer gång på gång finns det skäl att göra en närmare undersökning. I första hand är det doktorn på vårdcentralen som sonen då ska vända sig till.

I de flesta fall finner läkaren inte något större fel och kan utesluta en bakomliggande allvarlig sjukdom. I en sådan undersökning bör ingå att doktorn förhör sig om patientens tidigare sjukhistoria, aktuella hälsoläge och ev. medicinering. Om krafterna de senaste månaderna avtagit så kan det vara klokt att utreda med olika blodprov och kontrollera hur kroppens olika organ fungerar.

Yrsel, kräkningar och svimningsanfall kan vara tecken på en lokal sjukdom i mellan- och innerörat eller i huvudet, men det kan också vara allmänsymtom orsakade av svängningar i blodtrycket eller ämnesomsättningen, mag-tarmproblem eller en infektion. Maginfluensa är ett samlingsbegrepp för flera kända (och okända) virus som framför allt ger besvär från magen men även övriga kroppen. Något samband med vanlig influensa som huvudsakligen drabbar luftvägarna finns inte. Det går att ta prov på virus men det är ganska kostsamt och görs bara vid svåra utvalda fall eller vid epidemier.

Jag klarar tyvärr inte att enbart genom att läsa ditt brev säkert säga vad som utlöste din sons yrsel, kräkning och svimning. Men är han nu fullt frisk igen var det förhoppningsvis något tillfälligt och övergående.

Scroll to Top