Sök genast läkare vid akut “rosfeber”

Jag är bröstopererad för 15 år sedan. Min arm är något svullen, dock inte så mycket att jag behöver vattendrivande medel. Men två gånger har...

Jag är bröstopererad för 15 år sedan. Min arm är något svullen, dock inte så mycket att jag behöver vattendrivande medel. Men två gånger har jag fått röda utslag på armen med lite feber och svullnad. Jag undrar vad det är som sker?
Doktor Helge Löfberg svarar:

När du opererades för bröstcancer så tog doktorn också bort lymfkörtlarna högst upp i armhålan på samma sida. Det gör att lymfan gärna stockar sig ute i armen. Tillståndet kallas lymfödem (ödem=svullnad) och är vanligt efter en sådan operation. Om huden på armen blir röd, varm och extra svullen och du känner dig sjuk med feber så har du fått en akut bakterieinfektion i lymfödemet. Bakterien är oftast en streptokock, dvs en vanlig sårbakterie, samma som vid halsfluss. Behandlingen är att “omedelbart” söka läkare akut och få penicillin i dubbel dos. Om febern är hög med frossa bör du få snabbverkande penicillin i dropp och ev läggas in akut på lasarettet. Kanske ska du också be doktorn att få extra penicillintabletter att ha hemma i reserv så att du själv kan börja med en kur när du märker att infektionen i armen kommer nästa gång.

Åkomman i huden kallas på svenska för rosfeber och var mycket fruktad innan det fanns penicillin eller sulfa. På läkarspråk heter sjukdomem erysipelas. Orsaken att du blivit sjuk är att de vita blodkropparna som bekämpar streptokocker har svårare att röra sig när du har lymfstockning. Det finns möjlighet att bättra på lymfflödet på olika sätt genom bl a kompressionsstrumpa om armen eller speciell massage. Kanske kan du ha förebyggande nytta av något sådant. Du kan säkert få bästa information om du kontaktar en patientförening för bröstcancer. Närmare besked om sådana kan du få genom bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, Box 1098, 101 39 Stockholm, tfn 08-677 16 00.

Scroll to Top