Skada i benmärgen ger blodsjukdom

Jag lider av en sjukdom som kallas “myelodysplastiskt syndrom (MDS)” och skulle gärna vilja veta lite mer om den. Har mycket lågt trombocytvärde (ligger i...

Jag lider av en sjukdom som kallas “myelodysplastiskt syndrom (MDS)” och skulle gärna vilja veta lite mer om den. Har mycket lågt trombocytvärde (ligger i regel under 10) och går därför på lasarettet och får påfyllning av dessa. Vid senaste provtagningen var siffran 7. Vad har jag att vänta av min sjukdom i framtiden?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har en allvarlig skada i benmärgen inuti skelettet, som gör att dina blodplättar (trombocyter) samt röda och vita blodkroppar fungerar dåligt. Forskarna menar att det vid den här sjukdomen uppstått ett fel i kromosomerna och generna hos modercellen för alla blodkropparna. Sådana fel kallas mutationer och kan bero på en skadlig inverkan av kemikalier, virus eller strålning, men ofta är orsaken okänd.

Sjukdomen kan ha olika förlopp och svårighetsgrad beroende av vilken sorts blodkropp som tagit mest skada. Du lider tydligen av brist på trombocyter och då är risken för inre blödningar det stora problemet. Andra gånger kan sjukdomen yttra sig i stark infektionskänslighet, svårbehandlad blodbrist eller symtom som liknar leukemi med alldeles för många omogna vita blodkroppar i blodet.

Myelodysplastiskt syndrom går inte att bota genom behandling med cellgifter. Blodtransfusioner och antibiotika ger i stället bäst resultat. Ibland prövas också benmärgsstimulerande tillväxthormoner, och unga patienter kan få genomgå en benmärgstransplantation om det finns en lämplig donator.

Du undrar till slut hur det kommer att gå framöver. Ja, när det gäller sjukdomar finns ingen absolut sanning. Hur en sjukdom påverkar oss och utvecklas är mycket individuellt. Men det finns alltid hopp, även när allt känns tungt och besvärligt. En klok regel som gäller både friska och sjuka är att ta tillvara livets ljusa stunder och umgås med dem som står en nära. Framtiden vet ingen av oss något om, och väl är kanske det.

Scroll to Top