Seniorboende är oerhört eftertraktat!

Finns det någon form av kollektivt boende för friska pensionärer bosatta i västra Götaland? Det ska vara smålägenheter att hyra med möjlighet att köpa tjänster,...

Finns det någon form av kollektivt boende för friska pensionärer bosatta i västra Götaland? Det ska vara smålägenheter att hyra med möjlighet att köpa tjänster, ungefär som ett serviceboende för sjuka.

Vi lever i ett samboförhållande som fungerar dåligt eftersom vi bara har varandra att samtala och umgås med. Det nöter på förhållandet. Det vore så skönt om vi kunde leva våra egna liv och bara umgås när vi så önskar. Samtidigt har man alla andra boende att kunna knyta vänskapsband med. Det får gärna vara blandade åldrar hos de boende i detta mitt önskade “friskis”.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Först några ord om det samboförhållande du tycker fungerar dåligt. Du skriver att ni bara har varandra att samtala och umgås med. Inte undra på att det nöter på förhållandet. En sådan påfrestning klarar mycket få relationer av. Vi behöver alla stimulans och upplevelser både var och en för sig och ibland tillsammans för att en dialog mellan oss ska bli givande. Helt oavsett hur det ordnar sig med bostadsfrågan så tycker jag att ni ska ta kontakt med närmsta pensionärsförening. Många av dessa föreningar har ett flertal aktiviteter på gång och det går oftast att välja och vraka bland utbudet. Här finns möjlighet till både nya kontaktytor, nya upplevelser och själv ha chans att påverka t.ex utflykter och studiebesök.

Så till din fråga om någon form av kollektivt boende för friska pensionärer, gärna med möjlighet till att köpa praktiska tjänster. Din önskan om ett åldersblandat boende i detta ditt “friskis” finns troligen inte i Göteborgstrakten. Men visst låter det både positivt och eftersträvansvärt. När det gäller s.k seniorboende eller boende för 55-plus så finns det i alla fall tre större aktörer på marknaden, nämligen JM-Bygg, HSB och Riksbyggen. Sedan kan olika kommunala bostadsbolag, den s.k allmännyttan, också bygga varierande typer av seniorboende. Enligt en av aktörerna så går dessa lägenheter oerhört snabbt åt och allt som nu är under byggnad – eller projekterat – är redan slutsålt.

Alla är överens om att efterfrågan och utbudet på den här typen av boende kommer att öka nu när 40-talisterna snart går i pension. Det mesta seniorboendet byggs som bostadsrätter, där styrelsen själv kan bestämma villkoren för vilka man vill ha i fastigheten. En hyresvärd kan ju närhelst han vill hyra ut till någon annan sökande. Några seniorboenden i Göteborgstrakten satsade till en början på s.k privat hemtjänst, men det visade sig att efterfrågan var mycket varierande och det behovet sköts nu av andra bolag. I centrala Göteborg finns det s.k Tornhuset, ett seniorboende med bostadsrätter och tillgång till den service du efterfrågar. Men då det råder en fri marknad är naturligtvis priset på dessa lägenheter styrt av tillgång och efterfrågan.

Det finns mycket planer och projekt på gång när det gäller alternativboende, men det är ju till liten tröst för dig och din sambo just nu om ni vill få till stånd en snabb förändring av boendet. Börja att höra med de stora aktörerna på området liksom med fastighetskontoret i den egna kommunen eller närmsta stad. Vad finns på gång just nu? Var kan jag eventuellt stå i kö för lägenhet? Planeras det hyresrätter eller bara bostadsrätter? Frågorna är säkert många och svaren om alternativen tror jag att det kommunala fastighetskontoret bäst kan ge. I väntan på önskat boende hoppas jag att ni börjar med att ta tag i de möjligheter som kan stimulera såväl relationen som var och en av er.

Scroll to Top