Plötslig muskelvärk kan vara tecken på sjukdom

För några år sedan blev jag oförklarligt trött. Jag hade en temperatur på 37,8 – 38°. Jag försökte ändå hålla igång. Men i juli förra...

För några år sedan blev jag oförklarligt trött. Jag hade en temperatur på 37,8 – 38°. Jag försökte ändå hålla igång. Men i juli förra året kom jag till sjukhuset och en doktor där ordinerade Prednisolon kortisontabletter, 10 mg, som jag ska ta 3 om dagen. Jag fick också veta att orsaken till min trötthet var sjukdomen polymyalgia reumatika. Nu undrar jag om jag kan få svar på följande frågor:

Påverkas alla muskler i kroppen av polymyalgia reumatika? Kan sjukdomen registreras på annat sätt än genom förhöjd sänka? Finns botemedel mot polymyalgia reumatika?

Min ländrygg är skadad, disken L IV-L V är låg. Enligt undersökning har jag uttalad osteopeni. Har det samband med min sjukdom?

Tacksam för svar som kan hjälpa mig.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Din sjukdom polymyalgia reumatika är ganska vanlig hos äldre personer och mycket nära släkt med en åkomma som heter temporalisarterit. Många läkare anser faktiskt att dessa båda är en och samma sjukdom och att det bara är symtomen som skiljer dem åt.

Vid polymyalgia reumatika så dominerar besvären från musklerna. Framför allt är det musklerna i skuldrorna, axlarna och nacken, samt i sätet och bäckenet som värker. Båda sidor av kroppen drabbas samtidigt. De sjuka musklerna blir stela, gör ont vid rörelser och ömmar. Kraften är däremot inte försvagad, även om smärtan verkar hämmande. Någon gång är lederna kring nyckelbenet och höften också inflammerade. Vid svår polymyalgia reumatika har den sjuke ofta problem med att klara sig själv och måste få hjälp. Botemedlet är just kortisontabletter. Sjukdomen kan pågå i upp till 3 år och behandlingen bör fortsätta så länge symtomen kvarstår.

Forskarna förstår ännu inte på vilket sätt musklerna är sjuka vid polymyalgia reumatika. Någon vanlig inflammation med vita blodkroppar är det inte fråga om, eftersom musklerna ser helt normala ut i mikroskop och även i elektronmikroskop. Muskelcellerna släpper inte heller ut några kemiska enzymer eller äggvitor på samma sätt som vid en hjärtinfarkt, så man kan inte mäta någon muskelskada i blodprov. Den elektriska EKG-aktiviteten i musklerna är också normal. Tidigare trodde man att det var blodkärlen till musklerna som var sjuka, men det har förnekats av några forskare.

Diagnosen polymyalgia reumatika ställer läkaren genom den karakteristiska sjukhistorien. Det handlar om en tidigare frisk patient som ganska hastigt fått muskelvärk som pågått i månader och inte släppt. Avmagring, trötthet och feber på 38-39° hör också till. Sänkan brukar alltid vara hög liksom CRP, ett numera vanligt blodprov som ofta ersätter sänkan. Reumatiska prover visar däremot ingenting. Vanligt är att läkarna önskar ta vävnadsprov från ett blodkärl under huden vid tinningen. Om kärlet är inflammerat så får patienten diagnosen temporalisarterit. Då ordineras stora kortisondoser eftersom sjukdomen är allvarlig och även omfattar blodkärl i huvudet. Typiskt är att patienten känner sig mycket piggare redan några dagar efter inledd kortisonkur.

Läkaren bör ev kontrollera att patienten inte har någon annan sjukdom som kan förväxlas med polymyalgia reumatika. Röntgen av lungorna hör till, liksom att doktorn ska vara observant om patienten visar tecken på någon infektion, tumörsjukdom eller åkomma i röda benmärgen.

Din benskörhet (osteopeni) i ryggens kotor mår ej bra av långvarig kortisonbehandling. Men vid polymyalgia reumatika och temporalisarterit är kortison en nödvändig medicin. Det finns numera tabletter (t.ex. Fosamax) som förebygger urkalkning i skelettet. Den låga disken i ländryggen beror sannolikt på förslitning. Degeneration i diskarna i ryggraden är vanligt förekommande hos äldre personer.

Scroll to Top