Onda sprickor i mungiporna

Jag har ett stort problem, nämligen sprickor i mungiporna. Jag hade det förra hösten och vintern, men i sommar har det varit bra. Nu har...

Jag har ett stort problem, nämligen sprickor i mungiporna. Jag hade det förra hösten och vintern, men i sommar har det varit bra. Nu har det börjat igen. Kan vara bättre ett par dagar, för att sedan bli sämre igen. Jag var hos doktorn och distriktssköterskan förra hösten men de visste inte vad det berodde på. Fick en salva, Microcid, som hjälpte lite, men sprickorna kom tillbaka. Det är jobbigt, jag kan t ex inte gäspa ordentligt.

Jag är 68 år och frisk för övrigt. Röker inte, lever sunt. Vad kan orsaka detta? kan doktorn ge tips på bot skulle jag vara mycket tacksam.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Återkommande irritation och sår i mungiporna beror ibland på att huden rynkat sig där och ständigt är fuktig av saliv. Då skapas lämpliga tillväxtbetingelser för en svamp som kallas candida och för vanliga sårbakterier. Du nämner inget om att du ev. har problem med dina tänder. Annars är just tandproteser som inte passar och inte fyller ut munnen den vanligaste orsaken till att huden i munvinklarna veckar sig.

Det gäller att smörja mungiporna förebyggande flera gånger om dagen med en fet salva för att hålla saliven och fukten borta. Microcid är en receptfri kräm som dödar bakterier och svamp, och som går bra att använda om såren är infekterade. Du kan också tala med din tandläkare om ditt besvär och be att hon/han kontrollerar ditt bett.

Sprickor i mungiporna kallas på medicinskt språk för perlèche. Man talar också om “ragader”. Åkomman är ibland förknippad med vitamin- och järnbrist eller diabetes, men det passar inte in på dig.

Scroll to Top