Mitt pinsamma problem gör mig folkskygg

Jag är en 37-årig tjej som vill fråga om något som besvärar mig mycket. Det är så att jag har stora problem med gaser som...

Jag är en 37-årig tjej som vill fråga om något som besvärar mig mycket. Det är så att jag har stora problem med gaser som tränger på i tarmarna. Inte bara på toaletten utan när som helst. Magen är ofta bullrig. Det har blivit så besvärligt att jag drar mig för att vara tillsammans med folk eftersom jag är så rädd för att släppa mig. Det har hänt några gånger och var förfärligt pinsamt.

Jag har fått undersökt magen men man hittade inga fel. Alla värden var bra. Doktorn sa tröstande att det var helt ofarligt och rätt vanligt. Men för mig är det nästan en katastrof. Finns det inget man kan göra åt sådana här tarmgaser?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Alla har vi normalt stora mängder bakterier som växer inne i grovtarmen. Dessa bakterier som utgör en av huvudbeståndsdelarna i avföringen är helt ofarliga. De behövs för att cellerna i grovtarmens slemhinna ska fungera och suga upp vätska och salter. Utan dem skulle tarmen i stället invaderas av skadliga bakterier med svår diarré som följd.

Det är främst dessa normala och annars så nyttiga tarmbakterier i grovtarmen som producerar tarmgaser. Friska människor bildar varje dygn ca 2 dl tarmluft. Innehållet i gasen är till stor del koldioxid och vanlig luft, förutom lite metangas som har en obehaglig men välbekant odör av förruttnelse. I regel klarar vi att knipa ihop ändtarmsmuskeln och förhindra en ovälkommen “fjärt” eller flatus som det så fint heter på latin. Då blandas istället gasen med tarminnehållet och en del gas sugs upp av tarmslemhinnan.

Det mesta av gasen kommer från kolhydrater som tunntarmen låtit passera ner till grovtarmen. Det är välkänt för de flesta att bönor och kål ger buller och väderspänningar i magen. Även råkost kan hos en del människor ge mer tarmgaser. Likaså kan brist på ett enzym som ska bryta ner mjölksocker i tunntarmen ge mera gasbildning när man ätit eller druckit olika mejeriprodukter. Vid åkomman “irriterad grovtarm” är ökad gasbildning också ett vanligt symtom tillsammans med knip och omväxlande förstoppning och lösa avföringar. Det är en mycket vanlig sjukdom som ännu väntar på sin förklaring, eftersom dagens prover och undersökningsmetoder inte räcker till för att visa vad som är fel.

Jag rekommenderar dig att först och främst försöka undvika maträtter som framkallar gaser. Kanske är du extra känslig för en viss sorts mat. Ibland krävs det detektivarbete för att lista ut vad det är magen inte tål. Det finns också tillfällen då man sväljer för mycket luft och på så sätt får ner luft i mag-tarmkanalen. Sådan “luftslukning” är särskilt vanligt om man tuggar tuggummi.

På apoteket finns receptfria tabletter (Minifom, Dimetikon) som minskar ytspänningar i tarmen och delvis lindrar buller och gasbildning. Du kan gärna pröva någon av dem för att se om det minskar dina besvär. Men det tar några dagar innan de här tabletterna verkar så du måste ha tålamod.

Scroll to Top