Måste jag äta järntabletter?

Jag är en 63-årig kvinna som sedan två år tillbaka periodvis ätit järntabletter för att blodvärdet legat lågt. Det har varit nere i 90 och...

Jag är en 63-årig kvinna som sedan två år tillbaka periodvis ätit järntabletter för att blodvärdet legat lågt. Det har varit nere i 90 och senaste gången var det 108. Problemet är att jag får besvär med magen när jag tar tabletterna, jag både får ont och blir förstoppad. Nu undrar jag om jag verkligen måste fortsätta att ta extra järn? Jag känner mig ganska frisk förutom att jag är stel i ryggen och axlarna och sedan många år har problem med trög mage. Jag tycker att jag äter någorlunda vettigt. Vad kan blodbristen bero på?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Blodbrist kan ha många andra orsaker än för lite järn, och du bör nog undersökas av din doktor igen och lämna flera prover innan man kan ge rätt svar på din fråga om järntabletterna. Nedre gränsen för normalt blodvärde hos friska kvinnor i din ålder är 113. Men om en person har någon pågående inflammation eller kronisk sjukdom i kroppen så sjunker blodvärdet. Doktorn bör ev också kontrollera att inte blodbristen beror på att du har en blödning i magsäcken eller tarmen.

Det finns speciella blodprov som mäter såväl järnet i blodet som de blodäggvitor som transporterar järn till benmärgen där de röda blodkropparna bildas. Förr var järnbrist vanligt eftersom inte alla hade råd att äta kött. Särskilt småbarn, blodgivare, blivande mödrar och kvinnor med rikliga menstruationsblödningar behöver mycket järn. De får därför ofta förebyggande järnmedicinering. Men en person i din ålder bör nog utredas lite extra om blodvärdena ligger lågt.

Att utan kontroll äta järntabletter och få i sig för mycket järn är inte nyttigt. Ifall den naturliga järnreservoaren i benmärgen skulle bli helt järnfylld så kan järnet i stället lagra upp sig i levern, bukspottkörteln och hjärtat. Där fungerar det som ett gift och kan i värsta fall orsaka svåra sjukdomar. Vi vet nu också att det finns ärftliga tillstånd och sjukdomar med fel i tunntarmens tarmludd, eller med rubbningar i äggviteämnena i blodet, som gör att vi suger upp för mycket eller för litet järn ur maten. De här nya kunskaperna kan förklara varför somliga av oss blir sjuka på grund av stort överskott av järn medan andra lider av sjuklig järnbrist.

Scroll to Top