Knottriga utslag som inte kliar

För snart ett år sedan fick jag nässelliknande utslag, mest på utsidan av ben och armar. Efter ett halvår togs hudprov och beskedet blev “granuloma...

För snart ett år sedan fick jag nässelliknande utslag, mest på utsidan av ben och armar. Efter ett halvår togs hudprov och beskedet blev “granuloma anulare”. Ingen medicin gavs. Sjukdomen skulle självläka om några år, fick jag veta.

Jag undrar nu vad denna hudsjukdom orsakas av: virus, allergi eller smitta? Nya mindre partier dyker fortfarande upp. Tack och lov medför de ingen klåda.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Hudläkarna vet inte säkert orsaken till din sjukdom granuloma anulare. Någon gång skyller man på ett tidigare insektsbett eller en diabetessjukdom, men sambandet är tveksamt. Namnet betyder “avgränsad småknottrig inflammation som bildar en ring”. Det är en ganska vanlig åkomma som ger små upphöjningar i huden. De sitter oftast på hand- eller fotryggar och förekommer hos såväl barn som vuxna. Sjukdomen brukar försvinna alldeles av sig själv inom några år och någon helt bra behandling som påskyndar läkningen finns inte. Utslagen smittar inte och efterlämnar inte heller något ärr. Hudprovet som du lämnade brukar se ut på ett mycket speciellt sätt i mikroskopet, så diagnosen du fått är nog helt riktig och kan knappast förväxlas med någon annan åkomma.
Scroll to Top