Klarar hon att föda barn trots epilepsi?

Jag har en släkting som har haft krampanfall och får medicinen Fenantoin. Anfallet kom efter hjärnhinneinflammation. Hur klarar hon att bli gravid och föda barn?...

Jag har en släkting som har haft krampanfall och får medicinen Fenantoin. Anfallet kom efter hjärnhinneinflammation. Hur klarar hon att bli gravid och föda barn?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Efter sin hjärnhinneinflammation har din släkting sannolikt fått ett litet ärr på hjärnan. Detta kan ha orsakat epilepsi, en sjukdom som består av återkommande anfall av elektriska urladdningar i hjärnan som syns på EEG. Man kan ha stora kramper eller små ryckningar och behöver inte alltid vara frånvarande eller tappa medvetandet. Någon gång kan epilepsin visa sig genom konstiga sinnesintryck, dvs lukt-, smak- eller synstörningar.

Men om man endast drabbas av något enstaka anfall så räcker det inte för att doktorn ska ställa diagnosen epilepsi. Det framgår inte av ditt brev hur pass vanliga eller besvärliga krampanfall din släkting har. Jag tycker att hon ska prata med sin doktor innan hon planerar att skaffa barn. Svår epilepsi är handikappande och kan förvärras under en graviditet. Stora krampanfall ökar också komplikationsriskerna för modern och fostret. En lindrig epilepsi är däremot inte så farlig.

Den blivande modern behöver extra tillskott av folsyra-vitamin under graviditeten. Särskilt under de första månaderna är folsyra viktigt, eftersom vissa epilepsimediciner annars kan störa fostrets utveckling. Man bör också veta att p-piller inte är pålitligt och inte skyddar så väl mot oönskad graviditet om kvinnan samtidigt tar epilepsimediciner.

Om epilepsin orsakas av ett ärr på hjärnan kan detta ibland med framgång opereras bort så att anfallen upphör. Men hos två tredjedelar av alla som har epilepsi brukar orsaken till kramperna vara okänd.

Scroll to Top