Kan något ha glömts kvar vid operationen?

Jag är en 72-årig man som blev by pass-opererad i november 1995. Tidigare hade jag haft två hjärtinfarkter och en stroke, med lättare rörelsehinder i...

Jag är en 72-årig man som blev by pass-opererad i november 1995. Tidigare hade jag haft två hjärtinfarkter och en stroke, med lättare rörelsehinder i vänster ben som följd. Jag fick infektion i operationssåret och behandlades med antibiotika. Efter det började mitt lidande med segt slem i bröstet. Slemmet är tjockt och missfärgat.

Jag har gått igenom många undersökningar, bl.a. hjärt- och lungröntgen, gastroskopi, bronkoskopi och ultraljud. Har kontaktat thoraxkirurgen och undrat om någonting glömts kvar vid operationen. Fick svaret att ingenting syns på röntgen. Men jag har ändå känslan att det finns något kvar som orsakar slembildningen. Har doktorn hört talas om något liknande från någon annan patient?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du ständigt hostar och harklar upp segt, missfärgat slem så tyder det på att du har en kronisk retning och inflammation i luftrören. Sådana symtom kan ibland bero på att man någon gång svalt fel och fått ner t.ex. matrester eller främmande föremål i fel strupe. Men ännu vanligare är kronisk bronkit på grund av rökning och luftföroreningar. Då förstoras slemkörtlarna i lungornas luftrör och det kan i värsta fall bildas små fickor fyllda med slem och var i luftrören. Fickorna kallas bronkiektasier (vidgade luftrör) och åkomman kännetecknas av hosta, harklingar och segt, gult slem. Slemmet brukar vara mest besvärligt på morgonen när man vaknat.

Behandlingen är slemlösande medel, andningsgymnastik, rökstopp och antibiotika om man får feber och lunginflammation. Det är bra att du kontrollerats med lungröntgen och att doktorn tittat ner i luftrören med ett bronkoskop. Då kunde hon/han se att du inte fått ner något främmande föremål i fel strupe och samtidigt togs prov som uteslöt ev. tumör i lungan.

Du undrar om något glömts kvar vid din by pass operation i hjärtat. Nja – kirurgen var aldrig inne i lungorna eller luftrören så han måste vara oskyldig. Och om något av misstag hamnat nere i luftrören under narkosen skulle det ha upptäckts vid den senare bronkoskopin. Därför är teorin om kvarglömt föremål inte så sannolik i ditt fall.

Man kan också få hjärthosta om hjärtat sviktar och inte orkar pumpa blodet genom lungorna. Men det är en torrhosta utan segt slem så det stämmer inte med dina besvär.

Scroll to Top