Kan muskelvärken bero på vitaminerna?

Jag är en 74-årig kvinna som har lite diabetes och även äter vattendrivande mediciner och Levaxin för bortopererad struma. Min man och jag började i...

Jag är en 74-årig kvinna som har lite diabetes och även äter vattendrivande mediciner och Levaxin för bortopererad struma. Min man och jag började i höstas äta vitlökstabletter, 2 om dagen, och sedan 1 1/2 månad tar vi även vitaminer, 60+. Nu har jag börjat få fruktansvärt ont i mina axlar och armar. Det smärtar bara jag tar lite hårt i dem. Kan det bero på att det blir för mycket vitaminer? Min man har inga besvär. Jag är frisk för övrigt.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, jag tror inte att din muskelvärk kan vara orsakad av för mycket vitaminer, förutsatt att du inte ätit alldeles för höga doser av D-vitamin. Förgiftning med D-vitamin, som naturligt förekommer rikligt i bl a fiskleverolja, höjer kalket i blodet och ger trötta ömma muskler. Ännu vanligare symtom vid överdos av D-vitamin är att man blir psykiskt trött och deprimerad samt att man får besvär från magen, hjärtat och njurarna. För mycket A-vitamin ger inga muskelsymtom utan huvudvärk och yrsel (dessutom fosterskador om man råkar vara gravid i tidigt skede). Övriga vitaminer kan betraktas som helt ofarliga. De saknar allvarliga biverkningar och är omöjliga att överdosera.

En vanlig orsak till värk i mjukdelarna i skuldror och armar är polymyalgia reumatika. Det är en inflammation i blodkärl och muskler som beror på ett alltför aktivt immunförsvar. Samtidigt brukar man känna sig ordentligt sjuk med småfeber och hög sänka. Typiskt är att åkomman drabbar äldre personer och att man blir besvärsfri inom några dagar om man får kortisontabletter. Polymyalgia reumatika smittar inte och brukar läka ut efter 1-2 år.

Fibromyalgi är en annan sjukdom som ger värk och stark muskeltrötthet med ömma punkter i skuldror, rygg och höfter hos främst yngre och medelålders kvinnor. Då är sänkan normal och värktabletter och kortison utan effekt. Sjukdomsmekanismen är ännu oklar och åkomman betraktas ibland med viss skepsis av försäkringskassans läkare.

Om bara din ena axel drabbats så skulle du kunnat ha en s k kalkaxel med kalkutfällningar i senorna till de muskler som arbetar när du håller armen utsträckt rakt åt sidan. Då är smärtan i axeln intensiv och akut och lindras ibland av en kortisonspruta.

Slutligen kan man bli inflammerad i hela kapseln runt ena axelleden. Då skrumpnar ledkapseln så att alla rörelser blir smärtsamma. Resultatet blir en “frozen shoulder”, dvs en frusen, stel skuldra som man inte vill eller kan röra. Akupunktur kan lindra besvären som brukar läka spontant inom 2 år. När väl ena axeln läkt så kan sjukdomen någon gång flytta över till andra sidan. Det är inte ovanligt att diabetespatienter råkar ut för “frozen shoulder”.

Som du förstår är det svårt att säga vad dina smärtor i skuldror och armar beror på. Jag rekommenderar dig att söka läkare och bli undersökt. Kanske kan du då få en exakt diagnos och bästa möjliga hjälp. Om det är polymyalgia reumatika som du drabbats av är det viktigt att du får kortisonbehandling.

Scroll to Top