Kan min struma börja växa igen?

Jag har haft struma i åtta års tid. Först hade jag bara en liten knöl på vänster sida, men nu har den växt så att...

Jag har haft struma i åtta års tid. Först hade jag bara en liten knöl på vänster sida, men nu har den växt så att den täcker hela halsen. För sex år sedan var jag på lasarettets kirurgklinik, man röntgade och tog cellprov. Sedan skulle jag bara ge blodprov, men jag kunde inte ta mig till lasarettet just då så det blev tyvärr inte av. Efter två veckor var jag tillbaka hos kirurgen som sa att alla proverna var bra. Men något blodprov hade då inte tagits.

För ett år sedan fick jag åter remiss till kirurgen som tog cellprov på flera ställen i halsen. Jag fick sedan veta att proverna var bra och att jag inte behövde oroa mig. Om jag själv ville kunde jag bli opererad, sa doktorn. Men blodprov var det inte tal om den gången heller.

Nu undrar jag om någon annan läkare än kirurgen har befogenhet att ta TSH-prov och skriva ut Levaxin om det behövs? Jag är mycket trött och mår dåligt. Jag undrar också om risken finns att struman växer igen, ifall jag låter operera mig?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Alla läkare har rätt och möjlighet att kontrollera din ämnesomsättning genom att ta ett blodprov som kallas TSH-prov. Du kan således gå till din vårdcentral och be att få din ämnesomsättning kontrollerad i framtiden. TSH (som betyder Tyreoidea Stimulerande Hormon) är ett hormon från hjärnan som styr sköldkörteln. Om ditt TSH är förhöjt över 4 så kan orsaken vara att du har för låg ämnesomsättning och behöver Levaxin-tabletter. Vid tveksamhet om ämnesomsättningen så tar doktorn också ett blodprov som heter T4, och kontrollerar puls och blodtryck. Trög mage, frusenhet, övervikt, trötthet, torr hud och sprött hår kan vara tecken på låg ämnesomsättning, medan rastlöshet, hjärtklappning, svettning och darrning samt stora ögon tyder på motsatsen.

När doktorn på Kirurgen stack dig på halsen och tog cellprover från din förstorade sköldkörtel så ville han kontrollera att du inte hade någon elakartad tumör. Ditt prov var lyckligtvis bra och visade ingen cancer. När en sköldkörtel är förstorad så kallas den för struma. Ifall din struma är mycket stor och trycker på luftstrupen så att du får svårt att andas, eller om den är så stor att den skämmer ditt utseende så bör den opereras. Vid en operation tas större delen av den förstorade sköldkörteln bort. En väl anpassad dos Levaxin kan därefter hindra att den kvarvarande delen av sköldkörteln växer vidare.

Scroll to Top