Kan man få lichen ruber i munnen?

Jag är en 68-årig kvinna som för 2 1/2 år sedan fick diagnosen lichen ruber. Jag hade utslag mest på underarmarna men också över hela...

Jag är en 68-årig kvinna som för 2 1/2 år sedan fick diagnosen lichen ruber. Jag hade utslag mest på underarmarna men också över hela kroppen, t o m under fötterna. Fortfarande har jag kliande utslag men det jag mest undrar över är sår i munnen, särskilt på tungan. Min tandläkare sa att man kan få lichen i munnen. Kan man det? Vad kan jag göra för att lindra svedan?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Ja, lichen ruber kan även drabba munnens slemhinnor. Typiskt är mjölkvita strimmor på kindernas insida, men även andra symtom förekommer. Det finns dock flera andra åkommor som kan ge blåsor, sår och sveda i munnen. Därför är det klokt att om du låter undersöka dig igen och ev får taget en biopsi som kan ge vägledning när det gäller behandlingen. Det är hudläkarna som kan mest om den här åkomman.

Lichen är en sjukdom som läkarna känt till sedan lång tid tillbaka. Men den yttersta orsaken är ännu okänd, även om forskarna i dag vet att det är immunförsvaret som angriper överhuden vid lichen och aktivt dödar sina egna celler. Det är en form av kontrollerad celldöd som kallas “apoptos” och som förekommer både vid normalt åldrande, men även vid t ex virus- och tumörsjukdomar.

Lichen ruber är en ganska vanlig sjukdom. Lyckligtvis är den ofarlig men kan vara mycket besvärande eftersom den ofta ger stark klåda. Utslagen brukar vara blåröda upphöjda risgrynsstora prickar som ibland kan flyta ihop så att de ser större ut. Ofta sitter de som hos dig på insidan av underarmen, men det är vanligt att de även finns på andra delar av kroppen, t ex ben och slemhinnor. Behandlingen är starka kortisonsalvor när klådan blir för svår. A-vitamin kan också ibland hjälpa men har biverkningar och kan ge fosterskador. Någon gång väljer man helt enkelt att operera bort ett svårt smärtande lichensår i munnen, om det inte vill läka.

I många fall lugnar lichenutslagen ner sig redan efter ett halvår och så småningom brukar de försvinna helt. Eftersom du har haft din lichen ruber i mer än två år finns det därför gott hopp om att den är på väg att läka ut.

Scroll to Top