Kan man dö om man inte får urinera?

Jag undrar om du kan ge någon upplysning angående min pappas död. Han fick några år före sin död kortison i stora mängder. Mot slutet...

Jag undrar om du kan ge någon upplysning angående min pappas död. Han fick några år före sin död kortison i stora mängder. Mot slutet hade han bensår och antagligen stora mängder vatten i kroppen. Han blev inlagd på sjukhus där han fick vattendrivande medel.

Till julen skulle de stänga avdelningen och då skickades pappa hem. Han hade en kateter som vi skulle sköta. Med en gång han kom hem blev det stopp i den och han urinerade inte på ett dygn. Han tvingades åka akut till sjukhuset men i brådskan glömde vi nämna problemet med katetern, eftersom det var en distriktssköterska som ringde och anmälde att han skulle komma till sjukhuset.

På sjukhuset fick han ligga flera timmar och senare på juldagsnatten fick vi veta att han dött. Nu undrar jag om man kan dö om man inte får möjlighet att urinera? Går gifterna ut i kroppen? Vore väldigt tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om en person inte kan tömma sin urinblåsa så stockar sig urinen under högt tryck hela vägen från blåsan upp till njurarna. Till slut skadas dessa och orkar inte producera mer urin. Ju längre tid urinstämman varar, desto allvarligare blir njurskadan. I värsta fall kan resultatet bli urinförgiftning som är ett livshotande tillstånd. Då upphör njurfunktionen och slaggprodukterna samlas i blodet, precis som du skriver, och förgiftar kroppens alla organ, samtidigt som salterna och vattnets balans i kroppen rubbas. Svaret på din fråga blir alltså att man kan avlida till följd av långvarigt stopp i urinvägarna.

En i övrigt frisk människa märker urinträngningar när blåsan blir full och söker hjälp i tid. Men en sjuk person som är kraftigt medtagen har svårare att påkalla uppmärksamhet. Det är sjukvården som är skyldig att se till att allvarligt sjuka patienter får rätt vård. Man kan inte lägga ett sådant ansvar på de anhöriga.

Du ska inte förebrå dig själv att din far gick bort under julen. I stället borde de ekonomiskt ansvariga sjukvårdspolitikerna stå till svars, som ålägger sjukhusen sparbeting så att avdelningar stängs och vårdplatser och extrapersonal dras in under helgerna. Din far blev i dåligt tillstånd hemskickad från sjukhuset fastän han behövde fortsatt medicinsk vård och tillsyn. Tyvärr råkar också många andra ut för samma öde.

Scroll to Top