Kan klådan bero på skabb?

Mitt problem är att jag har fått klåda över hela kroppen, även i huvudet. Det är små plitor som kliar hemskt, särskilt på ryggen. Det...

Mitt problem är att jag har fått klåda över hela kroppen, även i huvudet. Det är små plitor som kliar hemskt, särskilt på ryggen. Det känns som om det kryper under huden. Kan det vara skabb? Jag har inte haft någon närkontakt, jag bor ensam och är till åren kommen. Men jag har köpt begagnade kläder, kan jag ha fått klådan genom detta? Finns någon bot? Snälla, hoppas på råd så fort ni kan!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det kan finnas många olika orsaker till klåda, både invärtes och utvärtes, och det fordras kunskap och erfarenhet för att komma fram till rätt diagnos och behandling. Det bästa du kan göra är därför att söka hjälp på vårdcentralen eller hos din husläkare. Skabb är ingen vanlig orsak till klåda hos äldre personer och den brukar inte angripa huvudet. Klådan är vid den sjukdomen värst på natten och utslagen och rivmärkena sitter oftast vid handleder, fingrar och på huden vid könsorganen hos män. Själva skabbkvalstret är så litet att det inte syns för blotta ögat.

Jag vill betona att det är det helt fel att smörja in sig med skabbmedel om man inte säkert vet att skabb är orsaken till klådan. Du bör således avstå från att på eget bevåg själv börja behandla dig. Annars är det risk att allt går galet och den rätta diagnosen fördröjs. Klådan kan rent av förvärras om man smörjer på skabbmedel i tron att allt som kliar är skabb. Låt i stället doktorn få avgöra vad som är orsaken till dina kliande plitor och hjälpa dig att få rätt medicin.

Scroll to Top