Kan jag träna efter operationen?

Jag skulle vilja fråga om ett problem som gjort mig nedstämd. Jag är en 66-årig man som har arbetat fram till pensionen. För 11/2 år...

Jag skulle vilja fråga om ett problem som gjort mig nedstämd. Jag är en 66-årig man som har arbetat fram till pensionen. För 11/2 år sedan fick jag ont i ryggen i vänster sida och gick till doktorn som undersökte mig. Alla prover var bra, utom att jag hade högt blodtryck som jag nu äter medicin mot. Men jag var orolig eftersom jag inte blev bra och bad om en njurröntgen. Då upptäcktes att jag hade en utbuktning på aortan. Den var 3,7 cm och har nu ökat till 4 cm. Doktorn säger att de inte vill operera förrän den blir 5 cm.

Sedan ett halvår tränar jag på gym med pensionärerna, vi cyklar och gör sit-ups och tränar med hantlar. Jag lyfter inga tunga saker utan håller mig till vikter på 15-20 kilo. Jag känner mig på topp och trivs med träningen. Det som oroar mig nu är hur det blir efter operationen. Kommer jag att kunna träna även i fortsättningen eller blir jag en halv människa?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om stora kroppspulsådern, som också kallas aorta, drabbas av åderförkalkning så kan väggen ge vika och vidga sig, ungefär som när man blåser upp en ballong. Åkomman kallas aorta-aneurysm. Den är ganska vanlig, framför allt hos män som passerat de 60. Mycket små aneurysm, som ditt, ger knappast besvär och behöver inte åtgärdas. Men om aneurysmets diameter överskrider 5 cm ökar risken. Då kan aneurysmet, om man har otur, antingen brista eller bilda blodproppar som täpper till kärlen i magen.

Sedan flera år tillbaka kan kärlkirurgerna med stor skicklighet byta ut nedre delen av aorta mot ett konstgjort blodkärl av plast. Operationen bör göras förebyggande innan man får besvär och är då förenad med väldigt få komplikationer. Men eftersom en så liten utbuktning av aorta som du har är symtomlös så är det nog rätt av kärlkirurgerna att se tiden an.

Vid åderförkalkning är det viktigt att inte ha för högt blodtryck. Träning och motion är nyttigt, men endast i lagom dos. Det betyder att du inte bör anstränga dig så att blodtrycket och pulsen stiger farligt högt. Du bör kanske ändra din inställning till träningen och njuta av den i stället för att pressa dig till sista svettdroppen.

Operationen hindrar inte en måttlig träning, så det behöver du inte oroa dig för. Ärret på magen efter en aortaoperation beror på var aneurysmet sitter och hur stort det är. Vanligast är att det sträcker sig från området vid naveln och nedåt till urinblåsan.

Scroll to Top