Kan för lågt värde på vita blodkroppar ändå vara normalt?

Jag sökte läkare för yrsel och man tog flera prover på mig. Allt var bra utom de vita blodkropparna som låg under det normala. Mina...

Jag sökte läkare för yrsel och man tog flera prover på mig. Allt var bra utom de vita blodkropparna som låg under det normala. Mina värden var 2.8, 3.3 och 3.0. Varför tar man om provet flera gånger trots att man sedan menar att det är normalt? Jag har ingen infektion. Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

De flesta vita blodkropparna finns inte ute i blodet utan inne i benmärgen och längs blodkärlens insidor. De här blodkropparna är kroppens poliser som försvarar oss mot bakterier och virus, samt bygger upp immunförsvaret. När laboratorieläkarna sätter upp värden för vad som är normalt så är det framräknade gränser som gäller för 95 procent av den friska befolkningen. De kvarvarande 5 procenten faller utanför gränserna på grund av att vi människor är olika skapade. De skiljer sig statistiskt från majoriteten, men behöver ändå inte vara sjuka. Det betyder att om 20 helt friska personer lämnar prov hos doktorn så har i genomsnitt en av dem ett värde som inte är normalt. Då gäller det för doktorn att undersöka att det inte är en sjukdom som orsakat det onormala värdet.

Normalt ska de vita blodkropparna ligga mellan 4 och 10. Dina värden ligger upprepade gånger kring 3 vilket är klart för lågt. Det krävs då att din doktor har god erfarenhet av blodsjukdomar för att hon/han ska kunna göra en riktig klinisk bedömning. Vanliga sjukliga orsaker till för lågt antal vita blodkroppar är biverkan på benmärgen av läkemedel eller kemikalier, virusinfektioner samt vissa sjukdomar i blodet och immunförsvaret.

Orsaken till att du fick ta om ditt prov flera gånger var nog att doktorn ville kontrollera att inte de vita blodkropparna sjönk alldeles för lågt eller försvann nästan helt. Det tillståndet är allvarligt och kallas “agranulocytos”. Det kan komma plötsligt med feberfrossa, blodförgiftning, chock och smärtande sår i munnen. Då är antalet vita blodkroppar under 0,5. Även vid leukemier kan det förekomma att man har väldigt få, dåligt fungerande, vita blodkroppar ute i blodet. Å andra sidan finns det också godartade tillstånd som har lågt antal vita blodkroppar men som inte behöver behandlas.

Om du för övrigt mår bra och dina övriga blodvärden är normala så torde din yrsel inte ha något samband med din brist på vita blodkroppar.

Scroll to Top