Kan en felkopplad EKG-apparat visa hjärtinfarkt?

I november 1998 åkte jag till akuten på lasarettet eftersom jag hela dagen mått “konstigt” på arbetet. Det togs EKG och efter en stund kom...

I november 1998 åkte jag till akuten på lasarettet eftersom jag hela dagen mått “konstigt” på arbetet. Det togs EKG och efter en stund kom en läkare och berättade att jag fått en hjärtinfarkt. Jag blev väl omhändertagen med lugnande spruta, dropp, propplösande osv. Blev inlagd med intensiv övervakning.

Under natten “rättade” EKG:t till sig och var sedan normalt. Morgonen därpå blev jag utskriven och hemskickad med förklaringen att “den mänskliga faktorn” hade kopplat EKG-apparaten fel.

Min fråga är: Är det riktigt att man kan koppla fel så att apparaten felaktigt visar en hjärtinfarkt? Den ångest och rädsla jag kände efter detta är ganska begriplig. Men om sådant kan hända och det inte var någon infarkt så kanske jag kan sluta tänka på händelsen. Vill nämna att jag vid detta tillfälle genomgick skilsmässa och mådde mycket dåligt. Är kvinna och 59 år.

Doktor Helge Löfberg svarar:

För att öka säkerheten vid misstänkt hjärtinfarkt så görs i regel flera EKG-undersökningar första dygnet. Dessutom tar man upprepade blodprov som visar om hjärtmuskeln är skadad. Proverna kallas Troponin T, CKMB och myoglobin. Du bör nog också veta att akutläkarna de senaste åren har fått extra instruktioner att misstänka hjärtinfarkt när medelålders kvinnor söker för oklara symtom från bröstet. Kvinnor med infarkt har nämligen ofta mera diffusa besvär än männen. Dessutom får allt fler kvinnor i yngre medelåldern hjärtinfarkt, som förr nästan enbart drabbade män.

Om du undersöktes med vanligt EKG användes 9 olika sladdar (elektroder) som kopplades till dina båda armar, vänstra foten och vänstra delen av bröstkorgen. För att kunna skilja ett friskt hjärta från ett hjärta med en skada i hjärtmuskeln så måste sladdarna vara kopplade utan glapp och i rätt ordning. Sladdarna är därför märkta med olika färger och siffror. EKG-apparaten måste också vara hel och rätt påslagen. Ibland rullar man in EKG-apparaten till patienten men den kan också finnas i ett speciellt rum på avdelningen.

Om personalen mår bra, är välutbildad och utvilad och får arbeta i lugn och ro så är risken för felkoppling väldigt liten. Men visst, om någon är oerfaren av att koppla EKG eller är stressad av många arbetsuppgifter och inte har möjlighet att be om hjälp så ökar risken och då kan misstag inträffa. Ett felkopplat EKG kan i vissa fall feltolkas vid en hastig undersökning och likna en hjärtinfarkt. Även den dator som numera ofta hjälper till att tyda EKG kan ta fel. Säkrast är om en erfaren hjärtläkare får se på EKG-provet.

Jag förstår mycket väl att du blev uppskakad av att få behandling för en sjukdom som du inte hade. Ingen kan få en sådan diagnos utan att känna dödsångest och tänka på att livet kanske är slut. Men det bästa du kan göra nu är att försöka glömma den obehagliga händelsen och i stället glädjas över att diagnosen visade sig vara felaktig.

Scroll to Top