Kan bröstsmärtorna bero på hjärtat?

Jag är en 79-årig kvinna. En morgon vaknade jag med bröstsmärtor på högra sidan. De gick upp mot halsen. Kan det vara något med hjärtat?...

Jag är en 79-årig kvinna. En morgon vaknade jag med bröstsmärtor på högra sidan. De gick upp mot halsen. Kan det vara något med hjärtat? Det varade ungefär 10 minuter och jag kände mig något darrig efteråt. Men sedan har jag inte haft någon känning av det. Jag är annars fullt frisk.

Jag undrar också vad det är för skillnad på ovesterin och östrogen?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om bröstsmärtan härrör från hjärtat så kallas den kärlkramp eller angina. Sådan smärta brukar inte komma när man ligger stilla, utan typiskt är att den utlöses varje gång man utsätter sig för kroppsansträngning. T ex när man går uppför en backe, särskilt om man just ätit och om vädret är kallt. Även sinnesrörelser som ökar på hjärtslagen kan ge smärta.

Vid kärlkramp strålar bröstsmärtorna också ofta ut i vänstra armen. Behandlingen är nitroglycerin som tillfälligt vidgar blodkärlen till hjärtats muskler. Svår kärlkramp kan behandlas med ballongvidgning eller bypass-operation, då läkaren sätter in ett nytt blodkärl i stället för det sjuka.

Men som du märker så stämmer inte riktigt beskrivningen med vad du upplevde. Du kan ändå be om en kontroll av hjärtat nästa gång du är hos doktorn. EKG visar emellertid bara kärlkramp under själva anfallet men kan avslöja andra sjukdomar, som oregelbunden rytm eller gamla ärr efter tidigare blodpropp. Genom att lyssna på hjärtat kan doktorn också höra ett ev. blåsljud från trånga hjärtklaffar. En liten blodpropp i hjärtat kan ibland ge väldigt få symtom. Den kan då påvisas med ett blodprov som kallas Troponin T eller Troponin I. Men efter en vecka blir det här provet normalt igen.

Eftersom dina bröstsmärtor inte återkommit och du för övrigt känt dig frisk så är risken att du har en allvarlig hjärtsjukdom inte så stor. Bröstsmärtor kan också bero på andra åkommor. En vanlig orsak är s k reflux när innehållet i magsäcken läcker upp i matstrupen och orsakar sveda och obehag. Åkommor i muskler, revbenshinnor, lungsäck och de stora blodkärlen i bröstet kan också ge smärtor. Om man samtidigt blir andfådd kan besvären komma från lungorna, men så upplevde du tydligen inte heller dina besvär.

Du undrar slutligen också hur ovesterin skiljer sig från östrogen. Ovesterin är en naturlig, svagare typ av östrogen som inte ger så mycket biverkningar. Den hjälper ofta mot sköra slemhinnor i underlivet efter klimakteriet och går att köpa receptfritt på apoteket i form av kräm eller slidpiller. Den vanligaste oönskade effekten är att brösten kan kännas spända.

Scroll to Top