Jag skäms för att visa mig på stranden

Jag är en 24-årig tjej som lider av en hudsjukdom som heter vitiligo. Jag fick den för fyra år sedan och har nu vita fläckar...

Jag är en 24-årig tjej som lider av en hudsjukdom som heter vitiligo. Jag fick den för fyra år sedan och har nu vita fläckar i ljumskarna, på låren och i armhålorna. Jag plågas mycket av detta, särskilt när det är sommar. Jag kan inte ha roligt med mina vänner på stranden för jag skäms att ha bikini. Vad kan jag göra? Finns det läkemedel eller behandling som hjälper? Jag skulle vara mycket tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är dermatologerna (hudläkarna) som kan mest om hur pigmentet fungerar i skinnet. Jag tycker därför att du ska be om en remiss till en hudläkare så att du med henne/honom kan diskutera om det finns någon lämplig behandling som passar just dig. Du bor inte så långt från Uppsala och där har en erfaren äldre hudprofessor, Lennart Juhlin, forskat mycket på din sjukdom. Han har lyckats behandla vitiligo genom att flytta celler från frisk till sjuk hud på en och samma patient. Det är speciella celler i huden, som kallas melanocyter, som bildar solbrännan. I gynnsamma fall kan de fås att växa fast, föröka sig och bilda normalt nytt pigment inom de vita fläckarna. Någon avstötning som annars är vanlig efter transplantationer sker inte, eftersom cellerna tas från den egna kroppen. Metoden har dock vissa begränsningar och görs bara i utvalda fall.

Vitiligo kan också behandlas med ljus och pigmentfrämjande psoralen-tabletter, men behandlingen är omständlig och måste genomföras under lång tid. Problemet är att huden hela tiden nybildas underifrån och successivt stöts av mot ytan. Det innebär att den mödosamt förvärvade solbrännan bara varar några månader innan den försvinner tillsammans med den förbrukade gamla huden. Huden kan också skadas av alltför mycket ljusbehandling. I vitiligofläckarna finns väldigt lite eget pigment och därför fungerar krämer som gör huden brun över natten utan solning endast måttligt bra.

Varför en del människor drabbas av vitiligo vet forskarna ännu inte säkert. Det finns teorier om att det är ett överaktivt immunförsvar som angriper melanocyterna och orsakar de vita fläckarna. Immunhämmande medel har dock hittills inte haft någon bra botande effekt. Det är alltid vanskligt att förutspå hur det kommer att gå med sjukdomen eftersom den är så nyckfull. Hos somliga läker den helt, andra får stå ut med sina vit fläckar i flera decennier. I USA finns det föreningar och kurser som ska försöka få vitiligopatienter att lättare acceptera och leva med sitt handikapp.

Scroll to Top