Jag lider svårt av mina svullna ben

Mina ben svullnar enormt och har gjort så i flera år. De känns som elefantfötter och lidandet är stort. På kvällen är det svårt att...

Mina ben svullnar enormt och har gjort så i flera år. De känns som elefantfötter och lidandet är stort. På kvällen är det svårt att finna tofflor som går på. Nu är jag rädd att huden skall spricka. Jag minns att farmor hade fula bensår som aldrig läkte.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du rekommenderas söka råd och hjälp på din vårdcentral. Svullnaden minskar om du vilar några gånger på dagen med benen liggande högt, d.v.s. högre upp än magen. Då söker sig vattnet från fötterna. Det är bra om du omväxlande spänner och slappar musklerna i vaderna så att blodet pumpas från benen. Dessutom kan du ha nytta av elastiska stödstrumpor som du bör ta på om morgonen när benen ännu inte svullnat så mycket. Vattendrivande tabletter kan hjälpa, men om du är ung bör de enbart användas för tillfälligt bruk. Annars är det risk att du fastnar i en onödig överkonsumtion av sådana tabletter. Bensår är numera ganska ovanliga jämfört med för 20 år sedan. Det beror på att distriktssköterskorna och distriktsläkarna numera är utbildade på att förebygga och bota sådana åkommor.

Orsaken till just din bensvullnad beror lite på hur gammal du är och om du har någon annan sjukdom samtidigt. Hos yngre kvinnor kan de kvinnliga könshormonerna göra att kroppen samlar på sig extra vatten, vilket är särskilt vanligt dagarna före mens och vid graviditet. I venerna, vilka är de blodkärl som leder blodet tillbaka till hjärtat, finns det små klaffar som ser ut som fickor. De hindrar att blodströmmen går baklänges. Ibland har man ett ärftligt fel på sina klaffar eller också kan de ha blivit fördärvade av gamla blodproppar. Även stopp i lymfbanorna från benen kan någon gång orsaka svullnad.

Hos äldre personer som lätt blir andfådda vid kroppsansträngning och har förstorat hjärta brukar bensvullnad vara tecken på en hjärtsvikt som måste behandlas. Vid sällsynta tillfällen kan sjukdomen i stället sitta i njurarna, levern eller tarmen. Svullna anklar är även en känd biverkan av en viss sorts blodtrycks- och kärlkrampsmedicin. Plendil, Lomir och Cardizem är exempel på sådana tabletter.

Som du förstår går det inte att här säkert säga vad som är bakomliggande orsak till din svullnad. Det gör de bäst på vårdcentralen efter att du blivit undersökt.

Scroll to Top