Jag kan inte använda preventivmedel!

Jag är en 18 årig tjej som inte lyckats få hjälp trots många gynekologbesök. Min pojkvän och jag har varit tillsammans i tre år. Efter...

Jag är en 18 årig tjej som inte lyckats få hjälp trots många gynekologbesök. Min pojkvän och jag har varit tillsammans i tre år. Efter många försök att hitta preventivmedel som fungerar har vi tappat hoppet. Jag har ätit p-piller vid många tillfällen och regelbundet, men biverkningarna har gjort att jag tvingas sluta. Jag har drabbats av kraftigt illamående som inte gått över även om jag tagit pillret flera månader. Jag har provat flera sorter, bl.a. Trinordiol, Exlutena, Mercilon och Trionetta.

När p-piller inte fungerade provade jag spiral men den fick tas ut akut då smärtorna var outhärdliga. Vi har använt olika kondomsorter men de ger sådana skavsår att jag blöder. De ger även en brännande och svidande känsla som är jättejobbig när jag kissar eller sitter. Vi använder ofta glidmedel eftersom jag är så torr. Det få gånger vi struntat i kondom har samma brännande känsla kommit.

Jag trodde att det kunde bero på svamp så jag har använt pevarylsalvor och sådana tabletter som man skjuter upp i slidan. Men det blir samma resultat. Vi har även använt dyra allergitestade kondomer för att kanske symtomen skulle försvinna. Men inget har hjälpt.

Det är naturligtvis jobbigt för oss båda att inte vårt sexliv fungerar normalt. Jag antar att p-stavar, pessar och p-spruta är uteslutet för mig för jag har redan visat tecken på överkänslighet mot hormonpreparat.

En gång fick jag dagen efter-piller för att vi varit slarviga med kondom. Det gör jag aldrig om. Jag fick en fruktansvärd magvärk med kräkningar och var sjuk i två dagar.

Vad ska vi göra, finns det något sätt att bli kvitt smärtorna vid samlag? Vi skulle gärna använda kondom bara jag slapp denna svidande, brännande känsla i underlivet.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är viktigt att försöka sortera dina problem. Du har haft besvär av alla preventivmedel du hittills provat. Det är angeläget att detaljerat gå igenom vad du känner och när besvären är som värst.

Hur reagerar du på olika p-pillerpreparat? Alla p-piller utom minipiller innehåller de båda könshormon som vi själva normalt producerar i kroppen, östrogen och gulkroppshormon. I olika preparat kan mängden och proportionerna mellan hormonerna skilja sig och i en månadskarta varierar innehållet i tabletterna beroende på vilken dag det är i den s.k. menscykeln. Samma hormoner, men i högre dos än i p-piller, finns i “dagen efter-piller”. Mini-piller innehåller enbart gulkroppshormon.

Illamående är en inte helt ovanlig biverkan till östrogen. Däremot är det mycket sällsynt som biverkan till gulkroppshormon. Vilka dagar i menscykeln mådde du sämst när du tog p-piller? Hade du lika mycket besvär av Exlutena? Det är nämligen ett mini-piller och tolereras ofta väl av de som inte mår bra av “vanliga” kombinerade p-piller.

Livmodern hos kvinnor som aldrig varit gravida försöker ofta stöta ut en insatt spiral. Det ger sammandragningar och smärtor och stämmer väl med vad du upplevt. Nu finns dock en ny liten spiral som eventuellt skulle kunna fungera.

Kanske är det någon typ av den spermadödande salva ni använt tillsammans med kondom som du reagerat mot? Att du skulle vara överkänslig mot gummi är inte troligt. I så fall skulle du också ha reagerat mot resårer, gummiband och annat. Jag tror att orsaken till kondomproblemen till allra största delen handlar om din torrhet i slidan.

Sexualiteten är något av det mest känsliga och ömtåliga vi har. Allt som stör kan påverka oss både fysiskt och psykiskt. Den sexuella driften och känslorna är inte alltid i fas med förnuftet och logiken. Omedvetet kan vi komma att reagera mot alla slags hinder – inte minst mot preventivmedel.

Scroll to Top