Jag har fått små blodröda prickar på bröstet

Jag har några små blodröda upphöjningar på bröstet och har börjat fundera på vad det kan vara. Det talas ju så mycket om hudcancer. Är...

Jag har några små blodröda upphöjningar på bröstet och har börjat fundera på vad det kan vara. Det talas ju så mycket om hudcancer. Är 60 år.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Utan att ha sett dina prickar går det inte att ställa en helt säker diagnos. Men körsbärsröda millimeterstora upphöjda prickar i huden hos vuxna personer brukar vara blodkärlsmärken eller cherry-angiom (cherry står för körsbär och angiom betyder kärlförändring). De är mycket vanliga i åldrat skinn och helt ofarliga. De brukar inte heller blöda särskilt mycket om man skulle råka riva hål på dem. Ifall de sitter i ansiktet, t.ex. vid läpparna, och generar utseendet så kan man be en doktor bränna bort dem med en elektrisk glödpenna eller laser efter lokalbedövning. Men de flesta sitter under kläderna på kroppen och kan lugnt lämnas i fred. De har inte något samband med cancer.

Det finns också flera andra sorters blodkärlsförändringar som ibland kan vara medfödda, stora och utbredda. Något sådant är det dock knappast fråga om i ditt fall. Det är bra att du är observant och frågar om hudcancer. Grundregeln lyder så här: Om du fått en hudförändring som inte vill läka och som växer eller blir sårig så bör du visa upp den för en läkare eller sjuksköterska. Samma gäller om den är brunpigmenterad och blir mörkare, större och kliar mycket. Det gäller att söka i tid. En liten hudcancer är lätt att bota med en enkel operation som inte ger några obehag efteråt.

Scroll to Top