Jag fick hjälp att se ljusare på livet

Efter att ha läst nödropet från signaturen “Är livet slut” vill jag gärna berätta om hur jag själv fick hjälp. Jag drabbades av en stor...

Efter att ha läst nödropet från signaturen “Är livet slut” vill jag gärna berätta om hur jag själv fick hjälp. Jag drabbades av en stor tragedi och hade sedan ett långt, långt otröstligt år. En klok vän gav mig förslaget att konsultera distriktsläkaren och be om recept på en medicin som heter Cipramil. Denna medicin har hjälpt mig och jag ser nu ljusare på livet. Jag vill ge några råd:

Låt inte din nedstämdhet få grepp om dig, utan ta fram ditt go! Vi människor har mer kapacitet än vi tror oss om att ha.

Sitt inte hemma i din trygga boning.

Tillåt dig inte att tycka synd om dig. Bara du själv kan förändra din tillvaro.

Visa dina nära och kära att du reser dig trots allt. Du har många ljusa år framöver.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag håller med dig om att de nya antidepressions-medicinerna kan åstadkomma underverk och göra livet lättare och ljusare för många nedstämda människor. Det är glädjande att du fått hjälp att komma över tragedin som drabbat dig.

När man är nere i en djup, äkta depression går det inte att ta sig själv i kragen. Då har man passerat nivån när man förmår ta egna initiativ. Man är som förlamad, såväl psykiskt som fysiskt och känner stark livsleda.

Först när medicinen väl börjat verka efter 3-4 veckor och depressionen lättar kan man försiktigt börja resa sig igen. Innan dess orkar man inte, som du nog själv minns av egen erfarenhet. Att ställa krav på en djupt deprimerad människa att hon/han ska rycka upp sig gör därför mer skada än nytta. Men när allt har vänt, då har man nytta av dina goda råd.

Scroll to Top