Hur skyddar man sig mot tarmcancer?

Jag har en nära släkting som blivit opererad för cancer i tarmen och som har fått påse på magen. Men påsen ska hon slippa om...

Jag har en nära släkting som blivit opererad för cancer i tarmen och som har fått påse på magen. Men påsen ska hon slippa om några månader, har läkarna lovat. Nu skulle jag gärna vilja ha svar på några frågor: Hur bör hon leva för att cancern inte ska komma tillbaka? Vad får hon äta? Finns det något som är skadligt? Kan hon skydda sig på något sätt i framtiden?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Bästa rådet är nog att din släkting ska försöka leva helt normalt och gå på de läkarkontroller som brukar följa efter en canceroperation. Det har sagts att fiberrik mat är bra mot cancer och att man ska undvika alltför mycket animaliskt fett. Men helt säker på detta är man ändå inte. Det tryggaste sättet att skydda sig i dag är att låta undersöka grovtarmen några gånger varje år med tarmkikare eller kontraströntgen. Men det är i praktiken besvärligt för både patient och doktor så det görs bara när cancerrisken är extra stor.

Tarmcancer drabbar i regel grovtarmen och ändtarmen. Oftast börjar det med att en polyp i slemhinnan i tarmens inre får cellförändringar och att den så småningom utvecklas till ytlig cancer. Därför brukar läkarna med en tarmkikare titta upp i ändtarmen och bränna och knipsa bort alla misstänkta polyper. Problemet är att det är vanligt med helt ofarliga polyper och att cellförändringarna kan vara svåra att känna igen med tarmkikaren.

Det finns flera ärftliga fel i arvsmassan som kan orsaka farliga polyper eller adenom som läkarna brukar säga. Personer med dessa anlag, och som har många släktingar som fått tarmcancer i unga år, rekommenderas att kontrollera sin tarm extra noga hos en doktor med tarmkikare. Även personer som i många år haft ulcerös colit (en sårig inflammation i grovtarmen) bör kontrollera sig regelbundet. I övrigt gäller regeln att ändrade avföringsvanor, blod i avföringen, oförklarligt lågt blodvärde och lågt järn, samt långvariga knip i magen bör föranleda kontroll hos doktorn. Cancer i tarmen är en av våra vanligaste tumörer som ibland kan vara svår att upptäcka i tidigt skede, eftersom symtomen kommer ganska sent.

Scroll to Top