Hur farlig var min blodsjukdom?

Jag är 53 år och fick i fjol våras fel på trombocyterna, s.k. Idiopatisk Trombocytopeni. Fick kortison i stora doser. Det hjälpte i ca 14...

Jag är 53 år och fick i fjol våras fel på trombocyterna, s.k. Idiopatisk Trombocytopeni. Fick kortison i stora doser. Det hjälpte i ca 14 dagar, sedan sjönk värdet. Som lägst var det 7 och då fick jag trombocyter i dropp. Värdet steg då till 75 för att sedan dala igen. Jag fick i två omgångar med 28 dagars mellanrum ta 80 st Betapred om dagen i fyra dagar, men ingenting hjälpte. Till slut opererades mjälten bort. Då blev jag bra och nu är värdet konstant 190-200.

Nu till frågan: Var kommer sjukdomen ifrån och vad händer i kroppen? Jag hade stora blåmärken och tandköttet blödde. Vad hade hänt om jag inte sökt läkare? Och till slut: räknas mjältoperationen som stor?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Din sjukdom berodde på att antikropparna i ditt immunförsvar angrep trombocyterna, d.v.s. de små blodplättarna i blodet som behövs för att stoppa farliga blödningar. Varför immunförsvaret gör så är ibland oklart och då kallas åkomman “idiopatisk” vilket betyder att orsaken är okänd. Resultatet blev att du fick trombocytopeni, d.v.s. att antalet trombocyter i blodet sjönk så lågt att du började blöda i huden och i slemhinnorna. Sådana blödningar kallas för purpura, vilket är detsamma som många små punktblödningar och blåmärken.

Purpura är ett livshotande tillstånd eftersom man samtidigt kan blöda mycket i inre organ. Om du inte hade fått behandling som höjt ditt trombocytvärde så hade du nog inte överlevt. Normalt ligger trombocyterna i blodet över 125 och oftast runt 200. Om värdet går under 20 är blödningsrisken stor. Du hade ju 7 som lägst och då var du allvarligt sjuk.

Om ingen annan behandling hjälper brukar läkarna operera bort mjälten, som har till uppgift att rena blodet och som bryter ner trombocyterna. Att operera bort en frisk mjälte är inte så svårt men om patienten har brist på trombocyter och ökad blödningsrisk fordras det specialkunskap hos såväl kirurg som medicinläkare.

Det finns många andra orsaker till trombocytopeni och purpura som är väl kända, t.ex. virus, bakterier, läkemedelsallergi, förgiftningar, olika reumatiska åkommor samt en rad sjukdomar i blodet, benmärgen och lymfkörtlarna. Men orsaken till just din brist på trombocyter kunde läkarna inte komma på. Lyckligtvis gick ju allt bra och du blev frisk. Ett viktigt råd är att du i framtiden bör undvika mediciner med acetylsalicylsyra (Albyl, Magnecyl, Treo m.fl). De tabletterna hämmar nämligen trombocyternas funktion och ökar blödningsrisken om man har trombocytopeni.

Scroll to Top