Blir min man fri från sina svåra smärtor?

Min man som är 48 år började i slutet av oktober få ont på framsidan av låren och även i sätesregionen, ena överarmen och handen....

Min man som är 48 år började i slutet av oktober få ont på framsidan av låren och även i sätesregionen, ena överarmen och handen. För en månad sedan fick han värk även i den andra överarmen. Han fick så ont och blev så stel att han hade svårt att röra sig. Han gick till läkare i november, sänkan var hög. Man tog prover men kom aldrig fram till vad det är. Han fick tre 14-dagarskurer med Betapred (kortison) och Voltaren men när han slutade med Betapred fick han lika ont igen. Voltaren verkar inte hjälpa. Nu äter han 2 Betapred om dagen och kan röra sig någorlunda. Min man har fått remiss till en reumatolog men väntetiden är lång. Jag undrar om det finns något hopp om att han ska bli bättre och om det finns något läkemedel som kan hjälpa honom mot smärta och stelhet. För det är väl inte bra att ta kortison för länge.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Den sjukdom som läkarna misstänker att din man har är sannolikt “polymyalgia reumatika”. Det är en kronisk inflammation i musklernas blodkärl som ger värk och stelhet i mjukdelarna i framför allt skuldror och höfter. Sänkan brukar vara mycket hög och den drabbade känner sig ordentligt trött och sjuk. Åkomman hör till de reumatiska sjukdomarna och är nära besläktad med temporalisarterit som också angriper blodkärlen till huvudet. Sjukdomen behandlas bäst med kortison och typiskt är att man snabbt känner sig bättre när man påbörjat behandlingen.

Du har rätt i att kortisontabletter kan ge biverkningar, men vid just de här åkommorna i kärlen anses kortison vara bästa boten och att fördelarna med behandlingen överväger. Dosens storlek och behandlingstidens längd bör dock anpassas efter varje patients symtom och det är sannolikt den balanseringen som reumatologdoktorn ska kontrollera. Lyckligtvis brukar man bli helt frisk igen efter att ha haft polymyalgia reumatika, men det kan ibland dröja 1-2 år innan alla symtomen försvunnit.

Oftast är det äldre personer som får polymyalgia reumatika. Din man har ännu inte fyllt 50 och det stämmer inte riktigt med vad som är vanligt vid den här sjukdomen. Därför bör väl doktorn även göra lite undersökningar av andra organ, som t.ex. lungröntgen, blod- och urinprov och ev ett vävnadsprov, för att förvissa sig om att diagnosen är rätt.

Orsaken till de olika reumatiska sjukdomarna är fortfarande en gåta. Man vet att immunförsvaret är aktiverat och att många cellhormon som kallas interleukiner och TNF driver på inflammationen. Det har ibland spekulerats att virus skulle vara en utlösande faktor men det är inte bevisat och sjukdomarna smittar inte. Det har i år kommit helt nya mediciner mot TNF som hjälper vid t.ex. svår kronisk ledgångsreumatism. Men de är ännu inte godkända för allmänt bruk vid de andra reumatiska åkommorna.

Scroll to Top