Beror tröttheten på lågt blodvärde?

För ca två år sedan fick min man, som är 45 år, vid en undersökning hos företagshälsovården veta att han inte hade så bra blodvärden....

För ca två år sedan fick min man, som är 45 år, vid en undersökning hos företagshälsovården veta att han inte hade så bra blodvärden. Han fick en stor burk järntabletter, men struntar i att ta dem. Han äter mycket frukt och grönsaker till skillnad från mig, och jag har höga och bra värden.

Min man har ett både psykiskt och fysiskt ansträngande jobb och är mycket stressad, även på fritiden. Humöret är oregelbundet, med många svängningar. På kvällarna är han så trött att han somnar framför TV:n vid 20-tiden. En gång svimmade han i badrummet och slog huvudet i så att jag fick ringa efter ambulansen. Läkaren sa att han måste lära sig att stressa av.

Jag undrar om hans trötthet kan bero på en underliggande sjukdom som bör utredas? Eller är det stressen som orsakar detta? Han var inte så här för några år sedan. Hoppas innerligt på svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Din man bör för säkerhets skull kontrollera sitt blodvärde igen. Om det är lågt och hemoglobinet (= hb-värdet) ligger under 125 bör blodbristen utredas ordentligt. Järnbrist är nämligen sällsynt hos män så länge tarmen och magen är friska och kosten normal.

En vanlig orsak till blodbrist är blödning från tarmen. Alternativt kan ibland de röda blodkropparna ha dålig hållbarhet på grund av ett ärftligt fel eller ett alltför aktivt immunförsvar. Blodbrist kan också bero på för lite vitamin B12 eller att benmärgen inte bildar tillräcklig mängd nya blodkroppar.

Att bara få järntabletter utan att kontrollera blodet och den bakomliggande orsaken till det låga hb-värdet kan vara att stoppa huvudet i busken. Därför tycker jag att du ska försöka övertala din man att söka en läkare. Endast om blodvärdet är sjukligt lågt leder det till trötthet och sömnighet. Annars är nog förklaringen till att din man somnar framför TV:n en annan. Hårt arbete, brist på nattsömn och orolig vila på grund av snarkningar är vanliga orsaker.

Scroll to Top