Är det farligt att vaccinera sig varje år?

Vi är två pensionärer, 71 och 69 år, som årligen vaccinerat oss mot förkylning i fem år och vi har klarat oss utan förkylning under...

Vi är två pensionärer, 71 och 69 år, som årligen vaccinerat oss mot förkylning i fem år och vi har klarat oss utan förkylning under denna tiden. Nu påstår bekanta att immunförsvaret sätts ur spel när vi vaccinerar oss varje år och att vi då måste vaccinera oss livet ut, annars kommer vi i ett sämre läge på grund av vaccineringen. Är det så? Ska vi sluta vaccinera oss eller ska vi fortsätta som förut, eller kanske vartannat år? Tacksam för ett klarläggande svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Vanlig förkylning kan orsakas av väldigt många sinsemellan olika virus. De två vanligaste kallas rhinovirus och coronavirus. Det är på grund av denna mångfald av smittämnen så gott som omöjligt att tillverka ett vaccin som ger ett fullgott förkylningsskydd. Förr vaccinerades ibland mot förkylning, fast värdet var begränsat och det rekommenderas knappast längre. Det torde vara ganska svårt att få fatt på sådant vaccin i dag, men om man lyckas så är det inte förbjudet att låta vaccinera sig.

Farhågorna om ett försvagat immunförsvar stämmer nog inte. Även om ni avbryter vaccinerandet så kommer ert skydd mot infektioner att fungera på samma sätt som hos alla andra. Ni behöver alltså inte befara att ni kommer att drabbas av extra många eller svåra förkylningar.

Däremot är det meningsfullt att varje höst vaccinera sig mot influensa för alla som är försvagade av hög ålder, diabetes eller någon hjärt-lungsjukdom. Influensa är nämligen en svår påfrestning för hela kroppen. Varje år tillverkas därför ett speciellt influensavaccin som är anpassat för den stundande influensaepidemin. Kanske är det sprutor mot influensa ni har fått när ni talar om förkylningsvaccination? I så fall kan ni lugnt fortsätta att ta sådana sprutor varje år.

Scroll to Top