Hur ska vi göra så att allt blir rättvist?

Vi är sex kusiner som har ärvt hus och mark. Några av oss kan (var för sig) tänka sig att köpa ut de andra. Hur...

Vi är sex kusiner som har ärvt hus och mark. Några av oss kan (var för sig) tänka sig att köpa ut de andra. Hur går vi tillväga för att vara så rättvisa mot varandra som möjligt? Ska det vara någon utomstående som värderar? Eller ska vi lägga egna anbud? Vi vill sköta detta på bästa sätt så att vi kan bevara vår vänskap.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det finns naturligtvis flera sätt att lösa detta, så länge ni bara är överens om på vilket sätt ni ska göra. Men varför inte komma överens att ni låter en i området verksam mäklare sätta ett marknadsvärde? Därigenom kan ni få en utgångspunkt för en intern budgivning. Detta förutsätter dock att ni samtliga överenskommer om att det ska på ske på det sättet och kanske kan ni även sätta ett minipris med utgångspunkt från mäklarvärderingen.

 

Går inte detta kvarstår naturligtvis att ni lämnar ut fastigheten till försäljning på öppna marknaden. Skulle ni inte heller kunna komma överens om detta kvarstår att ni fortsätter att samäga fastigheten eller att någon av er framtvingar en tvångsförsäljning i enlighet med Samäganderättslagen. Detta senare är dock kanske något ni bör undvika av kostnadsskäl.

Scroll to Top