Borde inte alla kvinnor äta östrogen vid 70 år?

Jag har en fråga som rör kvinnlig hälsa och klimakteriet. Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år?...

Jag har en fråga som rör kvinnlig hälsa och klimakteriet. Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad finns där annars man kan göra när man har extrema svettningar och andra klimakteriesymtom? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern. Tycker det har fungerat bra för mig.

Gun

Doktor Ola Gavelin svarar:

De allra flesta som behöver östrogenbehandling i samband med att de går in i klimakteriet behöver behandling under tre till fem år för att sedan bli besvärsfria. Men vi är alla olika och vissa upplever positiv effekt och ett behov av behandling längre upp i åldern. Därför bör man inte sätta en viss åldersgräns för när man ska sluta med östrogen, utan beroende på vilka symtom och eventuella andra sjukdomar man har får man välja den behandling som är mest lämplig. Om man i 70-årsåldern däremot plötsligt får problem med symtom som påminner om klimakteriebesvär, som till exempel extrema svettningar, bör man kontakta vården eftersom det kan röra sig om andra orsaker än östrogenbrist.

Scroll to Top