Anna och Jonas vill krossa fördomar

Det finns så många fördomar om personer med Downs syndrom och andra funktionsnedsättningar. För att slå hål på dem startade kompisarna Anna och Jonas en podd – Olika är bäst!

Det här är Anna och Jonas

Anna Ginsthammar
Ålder: 44 år.
Familj: Ensamstående med barnen James, 23, Josefine, 21, och Nellie, 15.
Bor: Lägenhet i Varberg.
Gör: Socialpedagog.

Jonas Wiman
Ålder: 29 år.
Familj: Storebror Robin, 33, mamma Käthe, 62, och bonuspappa Pelle, 63.
Bor: Lägenhet i Varberg.
Gör: Daglig verksamhet på ett skolkafé.

Stämningen är på topp och det är alltid nära till skratt hemma hos Jonas Wiman i Varberg. Det är dags för inspelning av ytterligare ett avsnitt av podden Olika är bäst och Jonas och Anna Ginsthammar slår sig ner vid hans matbord, där en mikrofon är uppriggad över en dator.

– Vi spelar in 20–25 minuter varje vecka, utan att klippa eller redigera. Det är så vi vill ha det. Det ska kännas äkta, som en direktsändning, säger Anna och får medhåll av Jonas.

– Det gör att det är på riktigt. Helt ocensurerat. Lyssnarna får höra när vi får våra skrattanfall, säger han.

Sedan i augusti förra året har Jonas och Anna varje vecka spelat in ett nytt avsnitt till podden. Det var Jonas som kläckte idén om att de skulle driva en podd ihop. Allt började med att de förra våren pratade om att de hade tyckt det varit kul att tillsammans föreläsa om olika funktionsnedsättningar.

– Det finns många fördomar om oss som har Downs syndrom eller andra funktionsnedsättningar och jag ville berätta hur det verkligen är att leva med det, hur vi blir behandlade, säger Jonas som själv blivit utsatt för mobbning.

Anna tyckte att det var en lysande idé. Hon är utbildad socialpedagog och arbetar med metodutveckling för att lärare och andra pedagoger ska bli bättre på att bemöta elever med funktionsnedsättningar.

– Jag och Jonas lärde känna varandra för tio år sedan, då jag arbetade med daglig verksamhet på en gymnasieskola. Jag gick sedan vidare och har bland annat startat ett eget företag, men jag och Jonas fortsatte hålla kontakten med varandra.

Anna och Jonas vill krossa fördomar
Du hittar podden “Olika är bäst” på poddtoppen.se

Drömmer om Hollywood

Genom åren har hon och Jonas utvecklat en djup vänskap.

– Det är en vänskap på lika villkor och det är just det som folk kan ha svårt att förstå, säger hon.

En av de vanligaste fördomarna mot personer med funktionsnedsättning är att de skulle ha svårt att förstå. Trots att Jonas är en 29-årig man med egen lägenhet, jobb och flickvän blir han ofta behandlad som ett barn.

– Han vill inte bli behandlad så. Jag blir arg när det händer. Som när vi åt glass i hamnen i somras. Då kom det fram en person till mig och frågade om han tyckte om glassen. “Ingen aning”, svarade jag. “Fråga Jonas. Han kan säga vad han själv tycker.”

Men planerna på föreläsningar för skolpersonal och elever sprack på grund av coronapandemin. Det var då Jonas kom på att de kunde få ut sitt budskap på ett annat sätt. Anna minns med ett skratt precis hur han presenterade förslaget.

– Då poddar vi istället, sa han.

Anna började genast undersöka hur man startade podd och vilken utrustning som krävdes. Det var Jonas som kom på namnet på deras podd.

– Det var självklart, för det är ju så det är – olika är bäst. Vi är alla olika, men vi har alla samma känslor och behov av kärlek, säger han.

– Jonas och jag brukar säga att jag är normalstörd och han har en utvecklingsstörning, tillägger hon.

När de startade podden hade de två målsättningar. Han ville att de skulle få ett stort poddpris och få komma till Hollywood och hon hoppades att de kunde få med Pär Johansson, som startade Glada Hudik-teatern, som gäst i ett program.

– Pär Johansson har redan varit gäst i ett program. Nu är min dröm att få med artisten Petter, som har adhd, som gäst. Eller författaren Sören Olsson, som skrivit böckerna om Sune och Bert, och som själv har en son med Downs syndrom.

Vem är du kär i?

Hittills har de, förutom Pär Johansson, bland annat haft med trubaduren Kalle Karlsson, som arbetar med personer med funktionsnedsättning, och Sabina Grubbeson, vars organisation Loza Foundation arbetar för att synliggöra funktionsnedsatta inom EU.

– I många länder göms funktionsnedsatta och utvecklingsstörda undan och får inte ta del av mänskliga rättigheter som alla andra.

I ett av programmen har de med professorn och sexologen Lotta Löfgren-Mårtenson, som pratar om funktionsnedsattas rätt till ett normalt samliv som alla andra.

– Jonas pratar gärna om kärlek, säger Anna. Han frågar alltid våra gäster vem de är kära i och hur det känns.

Målsättningen att få ett fint poddpris finns fortfarande kvar. Deras program är uppskattat och redan efter ett drygt halvår hade deras podd laddats ner av över 6 000 personer.

– Vi får mycket positiv respons via vår ­Facebooksida och vårt Instagramkonto @olikaarbast.

Med ett glatt skratt säger Jonas att han mycket väl kan tänka sig att åka till en gala i Hollywood för att ta emot ett poddpris. Han har redan fått smak för röda mattan och filmvärlden genom sin medverkan i kriminalserien om Rebecka Martinsson, som bygger på Åsa Larssons böcker. I första säsongen, som sändes på TV4 2017, spelade han karaktären Nalle i dubbelavsnittet Det blod som spills.

– Jag spelar en kille med Downs syndrom som kör runt på en fyrhjulig motorcykel, berättar Jonas vars rollfigur blir mördad i slutet.

Jonas är dessutom fotomodell. Man kan se honom avbildad som kungen i Glada Hudik-teaterns utställning Ikoner, som ställdes ut på Fotografiska i Stockholm och sedan turnerat runt till olika orter.

– Efter det har jag bara blivit kallad “Kingen”, säger Jonas stolt.

Jonas vill att han och Anna ska fortsätta med podden fram tills han går i pension vid 67.

– Då är jag över 80 år och lär behöva rullator för att kunna komma till inspelningarna, säger hans poddkollega.

Scroll to Top