31-åriga Hanna arrangerade kungens besök i Indien: “Det bästa var att få berätta för mormor”

Efter åtta år i Indien fick Hanna Strömgren Khan från Simrishamn en ärofylld uppgift: att hjälpa till att planera kungaparets statsbesök i Indien. Men allt höll på att gå åt pipan direkt när regeringsplanet fick tekniska problem ...

Hanna Strömgren Khan

Ålder: 31 år.
Familj: Maken Saif Khan, mormor Leena, mamma, pappa, systern Maja, småsyskonen Ellie och Noah samt stor släkt i både Sverige och Indien.
Bor: I Mumbai, Indien.
Gör: Vd i egna företaget ­Byhanna, där hon hjälper svenska företag att starta upp i Indien, samt delägare och marknadschef i svenska bolaget Bozzil, som bygger bolag för influencers i Indien och Brasilien.

Måndagen den 2 december 2019, när kung Carl Gustaf och drottning Silvia landade i New Delhi inför ett statsbesök i Indien, var det ett ögonblick som väckte stor uppmärksamhet hos den indiska delegationen, med president Ram Nath Kovind och premiärminister Narenda Modi i spetsen.

För den svenske kungen och hans drottning hade flugit reguljärt. Kung Carl Gustaf bar själv sitt handbagage – en väska i vänster hand och en portfölj under armen – när han klev in i transithallen från gaten. Något liknande hade man aldrig upplevt i Indien.

Det var den svenska punktligheten som fått kungaparet att tänka om i sista stund. Det regeringsplan de skulle ha flugit med fick tekniska problem. Då gällde det att handla snabbt om de skulle hinna med allt i det noga tidsatta programmet. Air India blev lösningen.

En som verkligen andades ut i den stunden var Hanna Strömgren Khan från Simrishamn, sedan åtta år bosatt i Indien. Hon hade jobbat heltid i en månad, under stor sekretess, för att hjälpa till att planera statsbesöket i hennes hemstad Mumbai, minut för minut.

– Jag kände verkligen en stor lättnad när kungaparet klev ur planet, säger Hanna på klingande skånska.

Samtidigt var det lite kul att som svensk så tydligt se allas reaktion på det som hände. Det visar den enorma skillnad det är mellan mina två hemländer.

Hanna berättar att kungaparet drog till sig uppmärksamhet även när de kom till världens kanske största strandstädningsprojekt, Versova Beach Clean Up, där frivilliga samlat in över 20 miljoner kilo skräp. Eftersom miljö och klimat stod på agendan ville vår kung och drottning göra ett besök men inte bara titta. Nej, de drog på sig blå plasthandskar och hjälpte till att städa.

– Det tyckte indierna var väldigt beundransvärt, skrattar Hanna.

31-åriga Hanna arrangerade kungens besök i Indien:
Hanna tycker det är underbart att komma hem till Sverige och träffa mamma Bodil och mormor Leena.

Lång karantän

Att hjälpa till att arrangera kungabesöket blev ett fantastiskt minne för Hanna. Att vara med och ro projektet i land – med totalt runt 150 svenska gäster från bland annat hovet, regeringen och näringslivet – var stort.

Det gick galant, men så har Hanna också jobbat mycket med bröllopsplanering och olika event, vilket gjorde att hon passade bra i den här, trots allt, ganska nya rollen. Hon är en kvinna som drivs av utmaningar.

– Men något av det bästa med att jag fick det ärofyllda uppdraget att arrangera statsbesöket var nog att berätta det för mormor. Det var liksom ett resultat av allt slit genom åren, det jag kämpat för och där hon alltid har stöttat mig. Att jag fått vara med om att ta emot kungen och drottningen i Indien kändes lättare för henne att ta till sig än när jag tagit en fin examen efter tuffa studier.

Hanna skrattar och lägger armarna om mormor Leenas hals. Hanna är på ett efterlängtat besök hemma i Sverige, just den här dagen hos mormor i Skillinge. Hon har äntligen fått tid att träffa sin familj efter att ha suttit i pandemikarantän hemma i Mumbai.

– Pandemin har drabbat Indien hårt. Vi levde ett helt instängt liv under en lång tid. Jag grät när jag fick veta att jag och min man skulle vara inlåsta i vår lägenhet i två veckor, utan att ens få gå ut med soporna. Tur att jag inte visste då att karantänen istället skulle bli över fyra månader lång!

Under de tre decennier Hanna levt på vår jord har hon hunnit med mer än de flesta gör under en lång livstid. Hon har bevisat att det går utmärkt att göra karriär och bli framgångsrik utomlands, även om du inte har några pengar eller en massa viktiga kontakter.

– Utan mina nära och kära hade det aldrig gått, säger hon. Vi har alltid varit tajta, vi kvinnor i familjen, säger hon. Vi har den finska sisun i oss all-ihop. Det kommer från mormor, som kom till Sverige som finskt krigsbarn för snart 80 år sedan och som verkligen har fått kämpa. Idag har jag tatuerat ordet “sisu” på min arm, i mormors handstil. En påminnelse om var jag kommer ifrån och om kämpaglöden som aldrig får slockna.

31-åriga Hanna arrangerade kungens besök i Indien:
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på besök på Sveriges generalkonsulat i Mumbai. Hanna syns i bakre raden.
Foto: Privat

Intresse för Indien

Så när Hanna blev antagen till prestigefyllda Brown University i USA började familjens kvinnor vända och vrida på alla möjligheter för att kunna betala de höga avgifterna.

– Jag sålde en massa saker av värde, säger mamma Bodil. Jag har investerat i det viktigaste jag har i livet – mina barn. Och jag har fått otroligt mycket tillbaka.

Mormor Leena nickar.

Hennes andre make Hans, som kom att bli som en morfar för alla Leenas barnbarn, tog ett personligt lån för att hjälpa Hanna att finansiera studierna. Det, tillsammans med finansiellt och mentalt stöd från föräldrar, syster Maja, stipendier, fonder och bidrag, gjorde Hannas resa möjlig.

Leena får nästan tårar i ögonen när hon berättar:

– Den 31 juli i fjol skulle jag och Hasse firat tioårig bröllopsdag, men han finns tyvärr inte med oss längre. Den dagen bjöd Hanna mig och familjen på middag på den restaurang där jag och Hasse åt vår bröllopsmiddag. Som tack för att vi alltid funnits där och hjälpt henne.

Efter examen på Brown University siktade Hannas studiekamrater på bankjobb i London eller New York, men Hannas nyfikenhet väcktes istället då en vd för ett indiskt företag erbjöd fem utvalda studenter på universitetet ett arbetskontrakt i hans hemland.

– Jag hade aldrig varit i Indien, så jag tänkte att det kunde vara bra att ha på sitt cv, ler Hanna.

Hon flyttade från Simrishamn, med en befolkning på 19 000 personer, till Mumbai, som har över 20 miljoner invånare. Första dagen ringde hon hem, lätt förvirrad över var hon hamnat. Utan fungerande internet och med en ko som lagt sig till ro utanför hennes ytterdörr …

– Mumbai är så långtifrån Simrishamn du kan komma. Det är högljutt, smutsigt, stökigt och fattigt. Jag kände mig vilsen. Jag var en ung kvinna som ville försörja mig själv och kände inte igen mig i människorna eller omgivningen runt omkring.

– Men jag är anpassningsbar och det tror jag är min styrka. Jag tar fram det som behövs, när det behövs.

31-åriga Hanna arrangerade kungens besök i Indien:
Hannas och Saif Khans sagobröllop varade i fem dagar.
Foto: Privat

Startade företag

Hon kämpade på med sitt nya arbete, sitt enkla boende och en kultur som var fjärran från den hon var van vid. På en fest träffade hon affärsmannen Saif Khan.

– Jag berättade att jag skulle åka till New York dagen efter på ett jobb. Då sa han: “Det ska jag med!” Så vi träffades på Manhattan och tog ett glas vin och hann prata en del. Jag berättade att vi svenskor älskar blommor, så när han kom hem från Amsterdam, dit han fortsatt, bar han med sig 200 tulpaner till mig!

De gifte sig 2019 – ett sagobröllop som varade i fem dagar och med hela den svenska familjen på plats i traditionella indiska kläder. Hanna har arbetat en del vid sidan av i Saifs familjs företag, men idag driver hon sin egen verksamhet.

– Jag började hjälpa svenska företag att etablera sig i Indien. Eftersom jag har en fot i varje land kan jag lära svenska entreprenörer hur affärslivet fungerar här och att förstå kulturskillnaderna.

När vi pratar om framtiden så tror Hanna att hon om fem år har familj och lever både i Indien och i Europa. En del av hennes hjärta kommer alltid att finnas i Indien. Men ju äldre hon blir, desto viktigare blir den svenska kulturen.

– Ja, jag känner mig alltmer svensk med åren, säger hon och ler.

En svenskdröm som Hanna inte lyckades förverkliga till sitt indiska bröllop var att få dit favoritartisten Jon Henrik Fjällgren. Men Hanna hade kvar kontaktuppgifterna och när hon fick uppdraget att hjälpa till att boka underhållning till kungaparets stats­besök hörde hon av sig till Jon Henrik.

– Han sa: “Jag kommer!” Trots att det bara var med någon veckas varsel. Det blev så bra! Jag tror att det verkligen uppskattades av kungaparet. De sa i alla fall att de var väldigt nöjda.

Scroll to Top