7 steg till en gladare kropp

Det är väldigt vanligt att vara missnöjd med sin kropp. Och det tar mycket tid och energi. I själva verket kan det vara något helt annat än exempelvis övervikt som är det riktiga problemet. Så här lär du dig älska din kropp!

Den norska journalisten och ­idéhistorikern Hilde Østby, 45, har lagt så många år på att hata sin kropp. Hon bestämde sig för att ta reda på varför. Och svaren hjälpte henne att förstå anledningen till sitt kroppshat och att finna vägen bort från det.

– Jag lärde mig att det inte är korv och socker som gör oss feta. Fetma är snarare ett symtom på saker som ensamhet, stress och utbrändhet. Det bästa vi kan göra är att sluta fred med våra inre demoner, säger Hilde Østby, som funnit nyckeln till en livsglad kropp.

Det har hon gjort med hjälp av dessa sju steg:

1. Identifiera problemet
Ställ dig frågor som: Varför drar jag alltid in magen? Varför avskyr jag att bli fotograferad? Lista ut vilken kroppsdel det är du hatar så?

2. Lär känna din fiende
Läs på om den kroppsdel du inte tycker om. Är det knäna? Upptäck hur otroliga de faktiskt är! Är det brösten? Inse hur viktiga de är!

– Jag som hatade min mage lärde mig bland annat att det bor kilovis med nyttiga bakterier i tarmen. Det går inte att hata något så fantastiskt.

3. Rensa i garderoben
– Jag köpte massor av kläder, de flesta var till mitt framtida jag. Det är varken bra för miljön eller mig själv.

Kanske sparar du kläder till ett tillfälle som faktiskt aldrig kommer. Då är det lika bra att göra sig av med dem. Släng, skänk, sälj! Behåll bara de kläder som får dig att må bra.

 

Läs också: Introvert, sluten, blyg? Upptäck dina inre styrkor!

4. Sluta banta
– När man bantar blir kroppen stressad. Och det kan ge övervikt på sikt. Studier visar att även om man går ner några kilo kommer de lätt tillbaka – ofta i sällskap med något extrakilo. Rekommendationen är ju att äta mer fullkorn, fisk och grönsaker och mindre kött, mättat fett och socker. Det är bäst att ändra kosthållning gradvis och äta sådant du tycker om.

– Är du rädd för att vara osund? Tänk på att det finns ­annat som är farligare än för många kalorier och det är stress, trauma och ensamhet.

5. Lek mer!
När kroppen är i vila aktiveras det parasympatiska nervsystemet som sänker hjärtverksam­heten och öppnar dörren för lek, sex, mys, humor och ­kreativitet. Att leka ger dig motsatsen till stress. Och även om du inte går ner i vikt, glömmer du kanske ditt kroppshat en stund och upptäcker hur fantastisk både du och livet är.

6. Sluta stressa
– Nu kommer det svåraste: Försök inte så mycket! Det är svårt att gå ner i vikt om du stressar och det gör dig inte lycklig. Stress tar dig raka vägen till depression – och vad hänger ihop med depression? Just det, kroppshat.

7. Sätt namn på dina demoner
En gemensam nämnare för de som inte tycker om sin kropp är tecken på depression. Det är kanske lättare att tro att man blir lycklig så snart man blir smalare, än att ta itu med stress, trauma, sorg och ensamhet. Det är förmodligen något av dessa problem som du egentligen borde gå till botten med.

 

Läs också: Våga vara nyfiken – bli gladare och smartare

 

Scroll to Top