10 fördelar med att bli äldre

Tycker du det är jobbigt att ljusen på födelsedagstårtan blir fler för varje år? Tänk istället på alla fördelar som kommer med att bli äldre. Din bästa tid kan vara nu!

1. Lyckan att få barnbarn

Barnbarn är livets efterrätt, säger man ju. Och visst är det så. Små barn behöver det som mor- och farföräldrar kan ge: tålamod, lugn och ro. Du har förmodligen mer tid för barn nu än du hade när dina egna barn var små. Har du inte egna barnbarn, kan du erbjuda dig att bli bonusmormor till familjer som behöver avlastning.

2. Större hälsovinst av träning

Ju äldre du är, desto större effekt får du av träning. Medan unga människor klarar sig bra utan regelbunden träning, kan skillnaden mellan en aktiv och inaktiv senior vara enorm. Det är aldrig för sent att börja motionera.

3. Frihet att bestämma själv

När du blir pensionär kan du själv bestämma vad du ska lägga din tid på. Det är nu du kan börja förverkliga gamla drömmar om resor, hobbyer, kurser och allt mellan himmel och jord. Du har nog väldigt många år kvar, tänk vad mycket härligt du kan fylla den tiden med.

4. Du blir lyckligare

Forskning visar att människor i 60–70-årsåldern i genomsnitt är lyckligare än de som är 30–40 år, så länge man har hälsan. Och det är ju något att vara glad för, eller hur!

5. Hej då, mensen!

Efter övergångsåldern upphör mensen och med den försvinner humörsvängningar, blödningar och andra plågor. För dig som har lidit är 40 års elände nu över. Det är värt att fira!

6. Sundare syn på din egen kropp

När man har några år på nacken bryr man sig inte så mycket om putmagar och skönhetsfläckar längre. Istället uppskattar man sin kropp för att den burit en genom graviditeter, sjukdom, hårt arbete och andra utmaningar. Kroppen är ett mirakel.

7. Du är en resurs

Arbetslivet behöver folk med erfarenhet. Visst finns åldersdiskriminering men det finns också arbetsgivare som förstår att uppskatta äldre medarbetare för deras insikt, yrkeskunskap och klokhet. Många äldre upplever en ny vår i arbetslivet när kraven hemifrån minskar.

8. Statistiken är på din sida

Statistiken säger att människor över 50 är rikare, mer laglydiga, mindre utsatta för kriminalitet, har större inflytande, reser mer och skiljer sig i lägre grad än yngre. Hurra!

9. Mer tid för varandra

De som väljer att fortsätta som par när barnen har flyttat hemifrån har plötsligt mer tid tillsammans. Det ger utrymme för nya och spännande upplevelser på semester och fritid. Och mer soffmys i vardagen.

10. Lugnare och klokare

Efter ett långt liv har du lärt dig vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Det är lättare att ha en avslappnad inställning till jobbiga händelser och det är också lättare att känna tacksamhet för det som faktiskt är bra. Du kan vara mer storsint mot både dig själv och andra.

Scroll to Top