Badhotellet är tillbaka – följ med bakom kulisserna!

Coronapandemin höll nästan på att stänga ner den här säsongen av Badhotellet, men mot alla odds lyckades produktionsteamet skapa fem nya avsnitt av den populära tv-serien. Följ med till 1941.

Badhotellet slår vanligtvis upp portarna i mitten av mars. Då börjar förberedelserna för avsnitten till seriens nya säsong som ska ha premiär ett knappt år senare. Med sju säsonger bakom sig vet alla inblandade exakt vad de ska göra, men år 2020 blev inget som vanligt. Coronapandemin stängde ner landet och plötsligt var inget som tidigare för teamet och producenten

Michael Bille Frandsen som står bakom Badhotellet:

– Vi var rätt osäkra på om det överhuvudtaget skulle bli en till säsong eller om vi skulle tvingas blåsa av det hela. Vanligtvis börjar vi filma i juni, men vi flyttade fram hela produktionen till augusti i hopp om att världen skulle se bättre ut. Vi satsade allt på att vi faktiskt skulle komma igång med inspelningarna, men ingen visste om det skulle vara genomförbart, berättar Michael.

Som de flesta kommer ihåg fick vi lite andrum från coronan under sommaren. Solen sken och infektionstalen sjönk, vilket gjorde det möjligt att öppna Badhotellet. Trots att inget var som det brukade lyckades teamet bakom den populära serien slutföra inspelningarna under perioden augusti till november.

Den mest påtagliga förändringen för tittarna är att det bara blir fem avsnitt i år.

– Vi började senare och för att säsongen skulle kunna ha premiär samma tid som tidigare år hade vi inte möjlighet att spela in lika mycket material som innan. Vi bestämde oss därför i ett tidigt skede att det skulle bli färre avsnitt så att vi skulle ha tid och möjlighet att göra dem så bra som möjligt, säger Michael.

Badhotellet är tillbaka – följ med bakom kulisserna!
Från vänster ser vi Ane (Mia Helene Højgaard), Otilia (Merete Mærkedahl) och Edith (Ulla Vejby).

Ingen blev smittad

När mötet mellan skådespelare, ljud, foto, mask – ja, alla som jobbar i kulisserna för att skapa Badhotellet – måste ske i en coronasäker atmosfär krävs det disciplin, överblick och massor av handsprit.

– Vi har anpassat oss allt eftersom för att ingen ska bli sjuk. Vi anställde ganska snabbt en coronasamordnare, vars enda uppgift var att ta hand om allt kring det så att vi andra kunde koncentrera oss på inspelningarna. Samordnaren såg till att alla testades var 14:e dag. Vi delades in i grupper så att vi alltid åt och arbetade med samma personer. Så snart man kom nära inspelningsplatsen var det bara att ta på munskydd eller visir. Detta gällde självklart även mask, kostym och alla andra yrkesgrupper på inspelningen, förklarar Michael.

Teamet klarade sig utan att någon smittades av corona, men Michael Bille Frandsen medger att de var nära flera gånger:

– Det hände ett par gånger att någon hade träffat någon som sedan blivit sjuk så att de var tvungna att stanna hemma i karantän. Det var lättare att ha koll på det när vi var i inspelningsstudion och under inspelningarna på Jylland som klarades av på en knapp vecka. Där var vi helt isolerade och hade färdigportionerad mat, munskydd och massor av handsprit, och även om vi inte vet om det är tack vare det som ingen blev sjuk så är det skönt att veta att vi gjorde allt vi kunde, säger Michael.

Å andra sidan visade sig coronan ge en positiv sidoeffekt:

– Att gå till jobbet blev plötsligt ett socialt evenemang. Det var där vi träffade andra människor och det gjorde det särskilt roligt. Coronan blev vår gemensamma fiende och vi kände alla att nu ska vi visa dem.

Skådespelarna har varit helt inställda på att köra, säger Michael och tillägger:

– Jag hade hela tiden en oroskänsla i magen eftersom jag inte visste om vi skulle lyckas genomföra inspelningarna. Men samtidigt har det också varit en grymt kul säsong att producera, och det tror jag även att tittarna kommer att märka.

Badhotellet är tillbaka – följ med bakom kulisserna!
Badhotellets duktiga kostymavdelning med Margrethe Rasmussen överst till vänster.
Foto: Privat

Problem med kostymerna

Kostymchefen för Badhotellet, Margrethe Rasmussen, brukar vanligtvis åka till London för att göra sina inköp, men på grund av coronapandemin var det inte möjligt år 2020:

– Det var ovant att inte kunna åka till London för att köpa tyg till de nya dräkterna eller besöka den enorma kostymuthyrningen Angels som jag brukar. Jag lyckades dock ta mig till Berlin, där jag hyrde tyska uniformer och också hittade tidstypiska civila kostymer. Till klänningarna blev jag tvungen att använda tyger från danska butiker, och dessutom hade jag lyckligtvis ett litet lager av tyg som jag har samlat på mig under mina år med Badhotellet. Jag har också köpt vissa tyger på nätet, men det är svårt när man inte kan känna på kvaliteten, säger Margrethe Rasmussen som klätt skådespelarna under seriens alla åtta säsonger.

Säsongen utspelar sig år 1941 och den här gången gick dikt och verklighet sida vid sida:

– På sätt och vis har det varit lite som under kriget när man måste använda det man har och försöka göra det bästa av det. Det har varit både utmanande och väldigt roligt, så det kom faktiskt något gott av det hela, säger kostymchefen.

Badhotellet är tillbaka – följ med bakom kulisserna!
Alice Frigh (Anette Støvelbæk) och dottern Bertha (Lucia Vinde Dirchsen) i Badhotellet säsong åtta.

Detta har hänt i serien:

När säsong sju avslutades var flera av gästerna ute på djupt vatten. Fru Frigg var kär i en man som tog hennes pengar. Grosshandlare Madsen tvingades välja om han skulle säga upp ett byggavtal med nazisterna och därmed äventyra sin dotters strandhotell, och herr Aurland satte sitt goda namn på spel när han avslöjade att det fanns planer på ett framtvingat samarbete mellan danska och tyska lärare. Hur det har gått sedan sist får vi reda då gästerna anländer till Badhotellet sommaren 1941. Året då tyskarna har beslagtagit grannhotellet och därmed kommit närmare än de flesta är bekväma med.

 

Badhotellet har premiär i TV4 17 maj klockan 20:00.

Scroll to Top