Tommys isbjörnar har fått nya hem

Den första isbjörnen köpte sångaren Tommy Körberg på en antikmässa i London i mitten av 80-talet. Det blev starten till hans samling med drygt 50 isbjörnar som nu har auktionerats ut av Bukowskis.

När Tommy Körberg sjöng i musikalen Chess i London på 1980-talet besökte han antikmässan Chelsea Art Fair. Det första han fick syn på där var en lampa av alabaster (ett marmorliknande material) i form av en isbjörn. Han blev förtjust, inte bara i lampan utan också i att isbjörnen beskrevs som vacker och farlig – en oslagbar kombination som han tyckte även passade in på honom själv. Så Tommy Körberg slog till och lampan blev början på ett nästan 40 år långt samlande som resulterade i ett 50-tal isbjörnar i alla möjliga material.

Förutom den första i alabaster så är de också tillverkade i porslin, stengods och glas, var och en med sitt eget unika uttryck. Det finns allt från gulliga björnungar som leker till den skrämmande isbjörnen som står i begrepp att sätta tänderna i en säl.

Tommys isbjörnar har fått nya hem
Björnarna i samlingen kom från flera olika länder, bland annat Sverige, Ryssland, forna Tjeckoslovakien och Danmark.

Kända formgivare

Isbjörnarna i samlingen kommer från flera olika länder, som Ryssland, Ungern och Tyskland, men många är danska. En del har också kända formgivare, som Lisa Larson och Vicke Lindstrand.

När Tommy Körberg för tolv år sedan var med i TV4:s program Berg flyttar in kunde man se en del av hans isbjörnssamling. Från början var det också meningen att Carina Berg skulle sova på hans isbjörnsskinn. Det var dock lite för hårt, så hon fick sova på soffan istället.

Tidigare i våras bestämde sig dock Tommy Körberg för att sälja sin samling. Efter att ha gjort om hemma hade isbjörnarna blivit liggande i en låda och det tyckte han var synd. Då vore det bättre om de hamnade i hem där de skulle bli mer uppskattade.

Därför fick auktionshuset Bukowskis i Stockholm i uppgift att sälja samlingen av isbjörnar. Förutom sitt ursprungliga värde hade isbjörnarna nu också en proveniens av att ha tillhört Tommy Körberg, vilket kunde öka både intresset och priserna. En del av isbjörnarna såldes dock under utropspris, medan det blev en hetsig budgivning om andra och auktionerna fick förlängas flera gånger.

Tommys isbjörnar har fått nya hem
När samlingen hamnade i en låda efter att han gjort om hemma tyckte Tommy Körberg det var bättre att isbjörnarna fick nya hem.

Tommys favoriter

Rekordet tog de båda isbjörnarna av Lisa Larson, som också tillhörde Tommy Körbergs egna favoriter. Utropspriset var 2 500 kronor, men till slut klubbades de för hela 13 000 kronor. Många av isbjörnarna från Royal Copenhagen gick också för mer än utropspriset. Totalt gick samlingen för drygt 76 000 kronor.

– De höga slutpriserna kan bero på många olika saker, men proveniensen “Tommy Körberg” är troligtvis en av anledningarna till att denna samling gick så pass högt över utrop. Sedan uppmärksammas samlingar särskilt i både våra egna kanaler och media, vilket gör att dessa objekt får mer uppmärksamhet än enskilda föremål. De dyraste björnarna av Lisa Larson har inte slutat på dessa nivåer tidigare, vilket var väldigt roligt.

De höga slutpriserna kan också vara ett resultat av att två envisa kunder verkligen vill ha något, säger Camilla Behrer, specialist på design och modernt konsthantverk på Bukowskis.

Kul kuriosa är att Tommy Körberg döpt alla björnarna efter kollegan Skifs, som ju som bekant heter Björn i förnamn. Till Bukowskis sa Tommy att det enda han nu skulle samla på var kraft till sin egen överlevnad. Men han lär också ha en liten samling antika mopeder, en från 50-talet och två från 60-talet, och dem tänker han behålla ett tag till.

Scroll to Top