Lisa skrapade fram en miljon på sin speciella turdag

För Lisa Hillgren är talet 13 ett riktigt lyckotal. När andra, mer skrockfulla ojar sig inför fredagen den 13:e blir hon förväntansfull. Det är då hon brukar vinna pengar. Senast blev det en miljon kronor på Sverigelotten.

Det är varmt och skönt hemma hos Lisa Hill-gren och hennes man Per i Enviken, norr om Falun. En ny värmepump värmer upp huset och skulle Lisa och hennes man ändå frysa finns det en nyinstallerad bastu de kan värma sig i.

– Vi har också beställt en bubbelpool som ska levereras nu i vår, berättar Lisa när Hemmets Journal kommer
på besök.

Lisa Hillgren

Ålder: 52 år.
Familj: Maken Per Avelin, 57, och bonusbarnen Emmely, 29, och Sonny, 32.
Bor: Villa i Enviken, 3,5 mil norr om Falun.
Gör: Egenföretagare som ­redovisningskonsult.

Investeringarna i deras villa har blivit möjliga tack vare att Lisa skrapade fram tre högvinstsymboler på en premiumlott från Sverigelotten och vann en miljon kronor.

Det är inte precis någon sensation att vinna en miljon kronor. Det gör ju någon svensk nästan varje vecka på något spel. Men det var sättet som Lisa vann på som var unikt. Hon valde medvetet att skrapa lotten fredagen den 13:e.

– Det har alltid varit min turdag, säger hon.

Lisa skrapade fram en miljon på sin speciella turdag
Det stora ögonblicket. Lisa har precis skrapat fram en miljon i studion i Göteborg. Foto: TV4

Började med nattbingo

I samband med fredagar blir talet 13 en oslagbar kombination för Lisa. Just fredagen den 13:e har hon alltid haft extra stor tur i spel och med lotter. Något som hon blev varse när hon var i 25-årsåldern och gick på fredagsbingo hemma i Falun tillsammans med en väninna.

– Vi upptäckte att det gick extra bra för oss de fredagarna, berättar hon.

För många andra som är mer eller mindre skrockfulla är fredagen den 13:e annars förknippad med olyckor och otur. Det är då man ska vara extra försiktig i till exempel trafiken.

Det finns flygbolag som har slopat rad 13 och en del hotell har tagit bort det rumsnumret. I USA finns det till och med höghus som saknar våning 13. Våning 12 följs alltså direkt av våning 14.

Talet 13 har historiskt setts som ett olyckstal liksom fredagar som otursdagar och från 1800-talet började skrockfulla sammanföra dem. Förutom i Belgien, där fredagen den 13:e av någon anledning betraktas som en turdag.

Så är det alltså även för Lisa i Dalarna. Det började som sagt i Falun under tidigt 1990-tal.

– Jag och en väninna brukade roa oss med att gå på nattbingo som de hade på fredagskvällar. Det höll på fram till ett på natten och på sista spelet kunde man vinna 2 000 kronor om man hade full bricka.
Det var då hon och hennes väninna upptäckte att de hade lite extra tur om fredagarna råkade infalla den 13:e dagen i månaden.

– Det var inga stora pengar vi vann. Men för oss var 2 000 kronor mycket på den tiden och det kändes bra eftersom insatsen bara var 20 kronor. Det var vad en bricka kostade.

Lisa upptäckte tidigt att hon vann ofta just de fredagarna då andra istället var försiktiga och inte gärna satsade sina pengar på spel.

– Det var när det hände två gånger på raken som jag förstod att det var mitt lyckotal och min turdag. Som mest vann jag och min väninna sammanlagt 7 000 kronor en kväll, berättar hon.

Upptäckten gjorde att hon medvetet började köpa lotter fredagen den 13:e eller väntade med att skrapa till exempel en Trisslott tills den dagen kom.

– Det blev mest småvinster, men 1996 vann jag faktiskt 10 000 kronor på en Trisslott, berättar Lisa.
Hon har haft en prenumeration på Bingolotto i många år och för några år sedan vann hon även 10 000 kronor på det spelet.

– Man måste säga att jag har haft tur, säger hon. Men när det gäller vinsten på Bingolotten kan det ju inte ha varit fredagen den 13:e eftersom det sänds på söndagar. Jag minns dock inte när jag köpte lotten. Det kan ju ha varit fredagen den 13:e.

Lisa skrapade fram en miljon på sin speciella turdag
Beviset på att Lisa vann en miljon – checken från Sverigelotten.

Vill resa till USA

Det var genom prenumerationen på Bingolotto som Lisa skulle bli miljonär. Det började med att hon vann två Sverigelotter genom Bingolotto. En av dem valde hon att vänta med att skrapa tills hennes speciella turdag infann sig.

– Jag fick en chock när jag förstod att jag vunnit. Jag och min man var tvungna att räkna de tre högvinstsymbolerna flera gånger innan vi förstod att det var sant. Vi var garanterade minst 100 000 kronor och som mest 50 miljoner. Det kändes jättehäftigt, säger hon.

I början av sommaren, lagom till att coronarestriktionerna lättades, fick Lisa och hennes man resa ner till Sverigelottens studio i Göteborg. Där välkomnades de av programledarna Agneta Sjödin och Stefan Holm innan tittarna fick se henne skrapa med chansen att vinna miljontals kronor.

– Det var nervöst. När jag såg att jag vunnit en miljon kronor kändes det ofattbart.

Den första att gratulera henne var hennes man som sträckte sig fram och gav henne en puss.

– Det var extra roligt eftersom jag och Per förra sommaren firade att vi varit tillsammans i 25 år, berättar hon.

Förutom investeringarna i huset vill Lisa använda vinstpengarna till en resa till USA. Hon har en bror som bor i Connecticut och så snart coronapandemin släppt sitt grepp över världen vill hon resa dit och hälsa på honom.

– Han har gått i pension och är på väg att flytta tillbaka till Sverige, men jag hoppas vi hinner hälsa på honom först.

Vad som hade kunnat hända om det också varit fredagen den 13:e som hon haft chansen att skrapa fram 50 miljoner kronor vågar hon inte ens tänka på.

– Men jag är mer än nöjd med det jag vann. Pengarna har kommit väl till användning och det känns bra, säger hon.

Nästa gång en fredag infaller den 13:e är i augusti. Då tänker Lisa köpa en ny lott.

– Det ska jag absolut göra, eller åtminstone ska jag den dagen skrapa en lott som jag har köpt tidigare.

Scroll to Top