Lotta frossar i fröer

Att odla och dra upp sina egna växter är både enkelt och roligt. Så fantastiskt med denna växtkraft som finns i varje litet frö! Möt Lotta som lägger ned ett noggrant arbete på sina sådder varje vår.

Lottas bästa tips!

* Väldigt små frön kan blandas med sand (2/3 sand och 1/3 frö) för enklare sådd.

* Vill du förbereda dina sådder inomhus men tycker att det är jobbigt med jord som smutsar ned kan torvbriketter vara ett alternativ. Vattna försiktigt i mitten av briketten och så 2–3 frön i varje, håll odlingen fuktig. När plantan vuxit till sig – plantera om hela briketten i jordfylld kruka eller direkt på växtplatsen.

* Vattna igenom jorden före sådd så att inte fröerna flyter upp till ytan. Fortsätt sedan att hålla jorden fuktig med en sprayflaska.

* Använd gärna en extra lampa dagtid till dina sådder, men släck under natten då även små växter behöver dygnsvila.

* Göd inte plantorna förrän några veckor efter första omskolningen.

Lotta, eller Anne-Charlotte Anderson som egentligen heter, är förskolläraren som sadlade om och blev fotograf och bloggare. Hennes intresse för att odla och “stoppa fingrarna i jorden”, som hon själv säger, har funnits med så länge hon kan minnas. Att få göra det på heltid ser hon som en ynnest.

− Jag tyckte om att jobba på förskolan också, men det här är mitt liv, det är här bland plantorna med kameran i handen som jag helt och hållet har möjligheten att blomma ut i mitt allra bästa jag, säger hon och ler.

För Lotta börjar odlingsåret ungefär samtidigt som de stora julstjärnorna i fönstren inne i orangeriet plockas ned. Det är då, i mitten av januari, som planerna för vårens sådder börjar ta form.

– I mitt huvud gör jag en grovplanering, dels vilka sorters växter jag vill odla och dels när i tid dessa behöver komma i jorden för att hinna utvecklas och ge god skörd. Efter det inhandlar jag jord, krukor, fröer och annat jag kan tänkas behöva när det är dags, säger Lotta.

Första sådderna brukar stå klara i början av februari. Då behöver t ex kronärtskocka, jätteverbena och chili sås för att ha en chans att hinna utvecklas under den relativt korta sommaren i Sverige. För att hjälpa plantorna på vägen täcks frösådderna med Vermiculit som är ljusreflekterande och jordförbättrande. Lotta sår sina fröer i olika sorters kärl så som pluggboxar, torv och lerkrukor, och annat lämpligt hon samlat på sig genom åren.

Jag vill gärna slå ett slag för enkla såkrukor gjorda av tidningspapper också. De kostar inget och är miljövänliga, säger Lotta.

När det kommer till jord är Lotta desto mer noggrann. Inget annat än såjord duger, och den ska blandas med perlite för att bli lucker och fin. När plantorna delas och skolas om används P-jord. Att rätt sorts jord används vid olika typer av odling är en förutsättning för att få fina och livskraftiga plantor menar hon.

− Läs på innan du åker till plantskolan för att köpa jord, eller fråga personalen om du är osäker. Du tjänar inget på att snåla in på jorden.

För ett par år sedan byggde Lottas man om ett gammalt dass på gården till ett härligt orangeri där bland annat citrusväxterna förvaras under vintern.

− Vi har en värmefläkt som går här inne så temperaturen håller sig runt 8 grader när det är som kallast ute. När solens strålar börjar värma är det underbart härligt att stå här inne och pyssla med sådd och växter, säger hon. Alla som är intresserade av att odla borde få ha ett sådant här ställe. Det är en lisa för själen att få jobba här inne. Alla sinnen får sitt. Det är något med doften, värmen och den spirande grönskan, säger Lotta.

Orangeriet är mysigt, ljust och fotovänligt. Här skapas mycket material till bloggen men också produktbilder och reportage som säljs runtom i världen.

− Det är klart att jag får lov att tänka på att det ska vara snyggt och “bildvänligt”
här inne, oavsett vilket skede av odlingsåret vi befinner oss i. Men det gör ju också att man verkligen vill spendera tid här. När jag sår blandar jag grönsaker med passande blommor och ser till att ha fina krukor och andra detaljer att jobba med. Jag älskar att återanvända och hitta nya användningsområden till saker. Som den gamla snickarbänken jag fick av en granne. Den blev perfekt som odlarbänk, säger Lotta.

Scroll to Top